Борсовите индекси в Европа не намират посока в началото на седмицата*

Борсовите индекси в Европа не намират посока в началото на седмицата*

Основните индекси на водещите фондови борси в Европа търсят посока в ранната търговия в понеделник, тъй като продължаващият военен конфликт в Украйна се отразява негативно на инвеститорските нагласи, но печалбите в енергийния сектор ограничават пониженията на по-широкия пазар, пише Ройтерс

Общият европейски индекс STOXX 600 отчете ръст от 0,28 пункта, или 0,06%, до 454,88 пункта, след като в петък регистрира най-доброто си седмично представяне в процентно изражение от ноември 2020 г. насам.. Немският показател DAX се понижи с 4,25 пункта, или 0,03%, до 14 408,84 пункта. Водещият индекс на Лондонската борса FTSE 100 напредна с 45,62 пункта, или 0,62%, до 7 450,35 пункта. Френският измерител CAC 40 се понижи със 6,17 пункта, или 0,09%, до 6 614,07 пункта.

Инвеститорите следят отблизо войната в Украйна, като правителствата на Европейския съюз обмислят петролно ембарго срещу Русия. Тази седмица американският президент Джо Байдън ще участва на редица срещи с европейските лидери, насочени към втвърдяване на позицията на ЕС и САЩ срещу Москва.

Този новини доведоха до ново рали на цените на петрола, които поскъпнаха с около 3 долара за барел в ранната търговия. Индексът SXEP се  повиши с 2,15%

„Очаква се европейското ембарго върху руския суров петрол отново да бъде поставено на масата за преговори. Това означава, че  повече от един милион барела руски петрол на ден може бъдат отстранени от пазара“, коментира Сузана Стрийтър, старши анализатор по инвестиции и пазари в Hargreaves Lansdown.

„Като се има предвид, че Нидерландия и Германия заедно отговарят за около една четвърт от руския износ на суров и лек петрол, търсенето на суров петрол от страните от ОПЕК+ ще се увеличи“, добави тя.

Председателят на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл ще говори на конференция на Националната асоциация за бизнес икономика по-късно днес. Инвеститорите ще следят внимателно коментарите, които идват след решението на американската централна банка миналата седмица да повиши лихвените проценти в САЩ за първи път от 2018 г.

„Засега централните банки остават фокусирани върху намаляването на инфлацията и ограничаването на всякакви вторични ефекти върху заплатите и цените“, каза Нийл Ширинг от Capital Economics, като добави, че войната в Украйна не е отказала централните банкери от техните планове за затягане на паричната политика.

Акциите на Julius Baer поскъпнаха с 0,57%, след като швейцарската банка заяви, че има кредитна експозиция към малък едноцифрен брой клиенти, които са обект на наскоро въведените санкции на руския пазар.

Цената на книжата на френския производител на влакове Alstom се понижи с 0,79%, след като испанският държавен железопътен оператор Renfe заяви, че софтуерен проблем е нарушил повечето крайградски влакове в Мадрид, както и някои услуги за средни и дълги разстояния.

Ръст в САЩ

Водещите индекси на Нюйоркската фондова борса регистрираха повишения в петък и записаха едно от най-добрите си седмични представяния от повече от година, предаде Си Ен Би Си.

Промишленият индекс Dow Jones отчете ръст от 274,17 пункта, или 0,8%, до 34 754,93 пункта, задържайки се на зелена територия за пета поредна сесия. Широкообхватният показател Standard & Poor’s 500 се повиши с 51,45 пункта, или 1,17%, до 4 463,12 пункта. Индексът на високотехнологичните дружества Nasdaq напредна с 279,06 пункта, или 2,05%, до 13 893,84 пункта. И двата индекса регистрираха ръст за четвърти пореден ден.

За седмицата S&P 500 се повиши с 6,1%, Dow – с 5,5% и Nasdaq – с 8,1%. Това бе най-доброто им седмично представяне от ноември 2020 г. насам.

Междувременно инвеститорите продължиха да анализират новините от заседанието на Федералния резерв в сряда, както и нарастващия брой на заразените с COVID-19 в Европа и продължаващия военен конфликт между Русия и Украйна.

Президентът на САЩ Джо Байдън разговаря с китайския си колега Си Дзинпин в петък, като двамата обсъдиха ситуацията в Украйна. Си каза на Байдън, че Съединените щати и Китай заедно трябва да носят отговорност за поддържането на мира и стабилността на цялата планета. По-рано се появи информация, че Русия е поискала военна и икономическа помощ от Китай, като разговорът между двамата лидери се разглеждаше като опит на Байдън може да убеди Пекин да остане встрани от конфликта.

На този фон технологичните компании бяха сред големите печеливши в търговията. Акциите на Salesforce и Apple подкрепиха Dow Jones с поскъпване от 3,99% и 2,09%.  Цените на книжата на Meta и Nvidia се повишиха с 4,16% и 6,81%.

Акциите на Moderna поскъпнаха с 6,34%, след като компанията съобщи, че търси одобрение от Агенция за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA) за втора бустерна доза от ваксината й срещу COVID-19 за хората на възраст над 18 години.

Търговците продължават да анализират решението на Федералният резерв на САЩ да повиши основни си лихвен процент за първи път от 2018 г. и да даде сигнал, че ще предприеме още шест увеличения през тази година. Централната банка повиши лихвата с 25 базисни пункта до диапазон от 0,25% до 0,5%.

В петък членът на управителният съвет на Фед Кристофър Уолър каза пред Си Ен Би Си, че може да се наложи централната банка да предприеме едно или повече повишения на лихвите с 50 базисни пункта тази година, за да укроти „бушуващата“ инфлация.

„За щастие, очакванията на инвеститорите за инфлацията през следващите пет години бяха намалени доста. Ако тези очаквания се запазят, това ще продължи да бъде полезно за Фед и пазарите въпреки малко по-високите лихвени проценти“, каза Джон Вейл от Nikko Asset Manag.

Повишения в континентален Китай

Водещите индекси на фондовите борси в Азиатско-тихоокеанския регион не намериха единна посока в понеделник, докато инвеститорите анализираха решението на Народната банка на Китай да остави лихвите без промяна, а петролът отново поскъпна, предаде Си Ен Би Си. 

Хонконгският показател Hang Seng се понижи със 191,06 пункта, или 0,89%, до 21 221,34 пункта, след като напредна с повече от 4% през миналата седмица на фона на силно волатилна търговия.

Търговията с акциите на строителния предприемач Evergrande в Хонконг отново бе прекратена, като то от компанията заявиха, че това спиране е свързано с предстоящото публикуване на вътрешна информация.

В континентален Китай бенчмаркът Shanghai Compositе се повиши с 2,61 пункта, или 0,08%, до 3 253,69 пункта, докато по-малкият индекс Shenzhen Composite напредна с 15,64 пункта, или 0,73%, до 2 160,54 пункта. Тези резултати дойдоха на фона на решението на Народната банка на Китай да запази референтния лихвен процент по едногодишните заеми на ниво от 3,7%.

Южнокорейският бенчмарк Kospi отчете спад от 20,97 пункта, или 0,77%, до 2 686,05 пункта.

В Австралия индексът ASX 200 се понижи с 20,97 пункта, или 0,77%, до 2 686,05 пункта.

Токийската фондова борса днес е затворена по случай пролетното равноденствие.

У нас

Индексите на Българската фондова борса (БФБ) регистрираха смесени резултати в ранната търговия. Основният индекс SOFIX отчете спад от 3,94 пункта, или 0,65%, до 598,02 пункта. BGBX40 се понижи с 0,59 пункта, или 0,42%, до 139,52 пункта. BGTR30 напредна с 1,69 пункта, или 0,24%, до 703,53 пункта. BGREIT се повиши с 0,11 пункта, или 0,06%, до 171,30 пункта.

 

*Информацията е актуална към 13:05 часа

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ