Цената на златото се движи към най-голямото си поскъпване от години

Цената на златото се движи към най-голямото си поскъпване от години

Цената на златото се движи към най-голямото си поскъпване от години

Цената на златото се приближава към най-голямото си повишение за 1 седмица за последните 12 години, съобщава Bloomberg. В ранния следобед днес цената на златото бeше 1619,01 долара за тройунция.

Заедно с нея нарастват и стойностите на рискови капитали като акциите, след мащабните финансовите стимули на правителствата за стимулиране на бизнеса и икономиките, засегнати от коронавируса. В момента инвеститорите търсят сигурни убежища от щетите, нанесени върху икономиката от пандемията. 

Интересът към златото обаче се повишава в момент, когато веригите за доставки са нарушени, а редица полети са отменени. Това възпрепятства възможността на продавачите да доставят физически метала.

„Новините около пандемията увеличиха притесненията за възможностите за купуване и доставка на физическо злато“, казват от RBC Capital Markets. Според тях тези опасения в много отношения са оправдани, но е възможно да се породят и по-обширни проблеми по цялата верига на доставките, свързана със ценния метал.

Ключовите играчи на световния пазар работят по улесняването на физическите доставки, макар че много търговци на кюлчета и монети съобщават, че нямат наличност.

Освен това единствената рафинерия за злато на африканския континент - Rand Refinery Ltd. в Южна Африка, спря да доставя кюлчета до Лондон поради спирането на търговските полети.

Други основни благородни метали също отчетоха повищения в пазарните си стойности през тази седмица: цената на среброто се повиши с 15%, платината се покачи с 22%, а паладият скочи с 46%.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ