Член на Фед: Криптовалутите са цифрово злато и нищо повече

Член на Фед: Криптовалутите са цифрово злато и нищо повече

Член на Фед: Криптовалутите са цифрово злато и нищо повече

Членът на Управителния съвет на Федералния резерв Кристофър Уолър омаловажи функционалността на криптовалутите и изрази скептицизъм относно приемането на т.нар. дигитални валути на централните банки (CBDC), тъй като потребителите вече имат достъп до системи за бързо плащане, предаде YahooFinance.

„Тези неща изобщо не са платежни инструменти“, каза Уолър за криптовалутите по време на виртуален панел за CBDC. „Моето мнение е, че те са просто цифрово злато и нищо повече. Те са инструмент за съхранение на богатство във времето. Вземете за пример произведенията на изкуството и другите колекционерски артикули. Това са неща, които по същество са безполезни, но за които хората плащат много пари и които пазят като своя собственост дълго време, защото смятат, че могат да ги продадат по-късно и да си върнат парите“, коментира той.

Уолър също така смята, че в момента блокчейн технологията не е особено полезна.

„Мисля, че блокчейн е напълно надценен. Знаем, че блокчейнът е един от начините за извършване на трансакции и съхраняване на информация, но той не е ефективен“, каза членът на УФР.

Неговите коментари дойдоха по време на панелна дискусия относно ползата от дигиталните валути на централните банки и тяхното въздействие върху световната финансова система. Уолър повтори скептицизма си относно приемането на CBDC, като отбеляза, че потребителите вече имат достъп до по-бързи плащания и без тях.

Той повдигна въпроса дали Фед трябва да промени 100-годишната си позиция да стои на заден план и да поеме по-активна роля в  обработката на плащания за потребителите и бизнеса, заобикаляйки банките. Уолър сравни научните статии за CBDC с платени реклами и попита защо САЩ биха се нуждали от тях.

„Опитвам се да се съсредоточа върху въпроса защо имаме нужда от тях, вместо да анализирам всички детайли, свързани с CBDC. Все още не съм обеден, че имаме такава нужда. Не казвам, че не мога да бъда убеден в това, но все още не съм виждал пример за това“, добави той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ