COVID-19 засегна 1/3 от преките чуждестранни инвестиции в Европа

COVID-19 засегна 1/3 от преките чуждестранни инвестиции в Европа

COVID-19 засегна 1/3 от преките чуждестранни инвестиции в Европа

Над една трета от европейските проекти за преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ), обявени през 2019 година, са били забавени или директно отменени поради пандемията на коронавирус. Това установи годишното проучване Europe Attractiveness от компанията за професионални услуги EY, цитирано от Ройтерс. То е проведено през миналия месец сред 113 мениджъри, взимащи корпоративни решения, както и от серия уебинари с европейски инвестиционни агенции. 

Според данните, около 65% от 6122 проекта вече са в ход или продължават "макар и с намален капацитет и набиране на персонал". Други 25% от тях са били забавени, а 10% - отменени. 

Изследването на EY показа, че за пръв път Франция изпреварва Великобритания като най-популярната инвестиционна дестинация в Европа, привличайки 1197 нови проекта през 2019 година, което е ръст със 17% спрямо година по-рано. В същото време преките чуждестранни инвестиции във Великобритания се покачиха за този период с 5 на сто.

"Ръстът на ПЧИ във Франция е факт, тъй като местният и глобалният бизнес, както и инвеститорите приветстват проведените реформи в трудовото законодателство и корпоративното данъчно облагане“, заяви управляващият партньор на EY EMEIA - Джули Тийланд, визирайки програмата за реформи на президента Еманюел Макрон. 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ