Държавният бюджет на червено със 173 млн. лв.

Държавният бюджет на червено със 173 млн. лв.

Държавният бюджет на червено със 173 млн. лв.

Държавният бюджет е с дефицит от 173 млн. лв. към края на месец май, показват предварителните оценки на Министерството на финансите.

За сравнение според окончателните данни към края на месец април държавата беше събрала с 171 млн. лв. повече приходи, отколкото са били разходите й. Основната причина за положителния резултат обаче беше еднократното плащане на стойност 660 млн. лв. с ДДС за концесията на Летище София.

Сега предварителните отчети показват, че приходите на държавата към края на май ще са 20,5 млрд. лв. Това е с цели 16% повече в сравнение със същия период на 2020 г.

„Значителен ръст на месечна база спрямо същия месец на предходната година се отчита при приходите от ДДС, ДДФЛ, осигурителни вноски и други. При постъпленията от акцизи вече е преодоляно забавянето от първите месеци на годината, като постъпленията в групата превишават отчетените за първите пет месеца на 2020 г.“, съобщават от финансовото министерство.

Разходите на държавата към края на май се очаква да възлизат на 20,6 млрд. лв., което е с цели 26% повече на годишна база. Зачителният ръст на разходите през първите пет месеца на 2021 г. спрямо същия период на предходната година е свързан от една страна с по-ниската база през 2020 г., когато има отчетени значително по-малки по размер разходи за борба с пандемията от COVID-19, докато към май 2021 г. От друга страна – на политиката по доходите, политиките в социалната сфера и по-високите разходи за администрацията, заложени в ЗДБРБ за 2021 година също оказват влияние на разходите.

В частта на разходите за пенсии са изразходени близо 526 млн. лв. за добавки в размер на 50 лева към пенсиите на всички пенсионери за месеците от януари до май.

Според Закона за държавния бюджет, който беше одобрен в края на ноември 2020 г., на страната към края на 2021 г. България ще има дефицит от 5,5 млрд. лв. В дългосрочната прогноза на Министерството на финансите, залегнала в Конвергентната програма, която беше публикувана на 5 май обаче, той ще достигне 5,6% от БВП – тоест около 7 млрд. лв.

 

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ