МФ предлага ниското ДДС да остане още няколко месеца

МФ предлага ниското ДДС да остане още няколко месеца

Министерството на финансите предлага преференциалната ниска ставка на данъка добавена стойност да продължи да се прилага и след Нова година.

Една от антикризисните мерки за бизнеса в началото на пандемията бе свалянето на ДДС от 20% на 9% за няколко потребителски групи стоки и услуги като книги; някои детски храни и пелени, безалкохолни напитки, бира и вино, сервирани в заведения; туристически екскурзии и автобусните превози; фитнес залите. Според настоящия закон тази преференция трябва да бъде преустановена към 31 декември 2021 г. 

Сегашното предложение на МФ е намалената ставка да важи до прекратяване на обявената извънредна епидемична обстановка на територията на Република България.

Предлага се и разширяване на обхвата на храните, подходящи за бебета или за малки деца, за които се прилага намалената ставка.

В България всички останали стоки се облагат с 20% ДДС, като единственото постоянно изключение е 9% на туристическите услуги.

Предложението, както и някои изменения на Закона за акцизите и данъчните складове и Закона за корпоративното подоходно облагане, с които се хармонизира европейско законодателство, са подложени на обществено обсъждане и могат да се изказват становища в следващите 30 дни.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ