Държавният дълг на САЩ за първи път надхвърли 30 трлн. долара

Държавният дълг на САЩ за първи път надхвърли 30 трлн. долара

Държавният дълг на САЩ за първи път надхвърли 30 трлн. долара

Държавният дълг на САЩ прехвърли прага от 30 трлн. долара за първи път в историята, сочат данни на Министерството на финансите, цитирани от Си Ен Би Си.

Правителствените заеми се ускориха по време на пандемията COVID-19, тъй като Вашингтон харчеше агресивно, за да смекчи икономическите последици от кризата. Националният дълг нарасна с около 7 трилиона долара от края на 2019 г. насам.

Този рекорд идва в деликатен момент, тъй като се очаква разходите по заеми да се повишат.

След много години на ниски лихвени проценти Федералният резерв преминава в режим на борба с инфлацията. Фед планира да започне първата си серия от повишения на лихвите от 2015 г. насам.

„Това не означава краткосрочна криза, но означава, че ще бъдем по-бедни в дългосрочен план“, коментира Дейвид Кели, главен глобален стратег в JPMorgan Asset Management.

Само разходите за лихви се очаква да надхвърлят 5 трлн. долара през следващите 10 години, като ще се равняват на почти половината от всички федерални приходи до 2051 г., изчисляват от Peter G. Peterson Foundation.

Федералното правителство сега дължи почти 8 трлн. долара на чуждестранни и международни инвеститори, водени от Япония и Китай. В крайна сметка тези дългове ще трябва да бъдат върнати с лихва.

„Това означава, че американските данъкоплатци ще плащат за пенсионирането на хората в Китай и Япония, които са наши кредитори“, обяснява Кели.

Сумата от 30 трлн. долара е донякъде завишена от факта, че част от тези пари правителството дължи на себе си. Този дълг държан основно от Фонда за социалното осигуряване и други доверителни фондове. Така нареченият  вътрешноправителствен дълг е в размер на 6 трлн. долара.

Въпреки това трябва да се отбележи, че държавният дълг на САЩ е нараснал значително през последните десетилетия, което се дължи както на финансовата криза от 2008 г., така и на пандемията.

Според данни на Министерството на финансите общи неизплатен дълг е възлизал на 9,2 трилиона долара през декември 2007 г. По времето, когато бившият държавен глава Доналд Тръмп встъпи в длъжност, националният дълг възлизаше на близо 20 трилиона долара.

„COVID-19 изостри проблема. Имахме извънредна ситуация, която изискваше трилиони разходи“, каза Майкъл Питърсън, главен изпълнителен директор на Peterson Foundation. „Но структурните проблеми, пред които сме изправени фискално, съществуват от много време преди пандемията”

 

 

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ