Дясната ръка на Бъфет: Средата днес е по-луда отколкото при дотком балона

Дясната ръка на Бъфет: Средата днес е по-луда отколкото при дотком балона

Пазарите са толкова силно надценени на места, че сегашната среда е още по-луда от дотком балона през 90-те години, който доведе до тежък срив на пазарите. Това заяви Чарли Мънгър, заместник-председател на Berkshire Hathaway и дългогодишен бизнес партньор на Уорън Бъфет, по време на конференцията Sohn в Сидни, Австралия, предаде Блумбърг.

„Смятам, че тази ера е още по-луда от времето на дотком балона“, коментира 97-годишният Мънгър.

Той също така заяви, че му се иска криптовалутите да не са съществували  и похвали Китай за предприемането на действия срещу тях.

„Иска ми се никога да не бяха създадени. Отново се възхищавам на китайците. Мисля, че те взеха правилното решение, което беше просто да ги забранят. В моята страна, англоезичната цивилизация взе грешно решение. Просто не мога да понасям да участвам в тези безумни бумове, по един или друг начин“, каза той.

Стойността на индекса S&P 500 се е почти удвоила от най-ниските нива по време на пандемията, достиганти през март миналата година, докато цената на биткойна е нараснала с над 1000%. Според данни на Bank of America Corp. и EPFR Global инвеститорите са вложили почти 900 милиарда долара в фондове за дялово участие през 2021 г. - надхвърляйки общия сбор от последните 19 години.

Оценката на американския фондов пазар сега е по-висока, отколкото преди срива, предизвикан от здравната криза – факт, който тревожи инвеститорите. Нарастващата инфлация принуждава централните банки да затегнат паричната политика, което ще ограничи ликвидността, подкрепила широк спектър от активи.

Инвеститорът-ветеран също така коментира и глобалните отношения на Китай, призовавайки Австралия да играе роля в преодоляването на различията между азиатската нация и САЩ.

„Мисля, че Австралия със своята дълбока връзка с Китай може да играе конструктивна роля. Австралия може да насърчи САЩ и Китай да бъдат по-разумни“, каза той.

Мънгър каза още, че е голям оптимист по отношение на възобновяемата енергия.

„Харесва ми факта, че бързо намаляваме изгарянето на въглища и изгарянето на бензин и дизел“, каза той. „Мисля, че това е умен поход, дори ако нямаше заплахата от глобално затопляне“, добави Мънгър.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ