Дясната ръка на Бъфет: Не знам кое е по-лошо - акциите на Tesla или биткойна

Дясната ръка на Бъфет: Не знам кое е по-лошо - акциите на Tesla или биткойна

Дясната ръка на Бъфет: Не знам кое е по-лошо - акциите на Tesla или биткойна

Не знам кое е по-лошото – цената на биткойна или пазарната оценка на Tesla. Това заяви Чарли Мънгър,заместник-председател на Berkshire Hathaway и дългогодишен бизнес партньор на Уорън Бъфет, по време на организираната от „Дейли Джърнъл“ годишна среща на акционерите, предаде Си Ен Би Си.

В интервю по време на събитието Мънгър бе попитан дали смята за по-безумен факта, че цената на биткойна премина прага от 50 хил. долара или този, че пазарната капитализация на Tesla може да достигне 1 трлн. долара.

„Изпитвам същата трудност да дам отговор на това запитване, както e изпитвал Самюел Джонсън, когато са му задали сходен въпрос. Той е казал: Не мога да преценя кое е по-важното, борбата с бълхите или с мухите. Аз изпитвам същите чувства по този въпрос. Не мога да преценя кое е по-лошото“, каза Мънгър.

Акциите на Tesla поскъпнаха със 743% през миналата година, въпреки че от началото на 2021 г. са се понижили с 3%. Компанията има пазарна капитализация от около 689 млрд. долара. Цената на биткойна, от своя страна, прескочи прага от 50 хил. долара през миналата седмица, след като Tesla обяви, че е инвестирала 1,5 млрд. долара в криптовалутата.

Мънгър също така бе попитан коя е най-голямата заплаха за банкирането – биткойн или дигиталните портфейли като Apple Pay и Square.

„Не зная какво е бъдещето на банкирането и как ще се развива платежната система. Аз обаче смятам, че добре управляваната банка е в полза на цивилизацията и че централните банки по света обичат да контролират собствените си банкови системи и паричните си запаси“, отговори той.

„По тази причина не мисля, че биткойнът може да се превърне в основното средство за обмен в света. Той е твърде волатилен за тази роля. На практика той е нещо като изкуствен заместител на златото. Тъй като аз никога не купувам злато, не купувам и биткойн“, добави Мънър.

Той също така предупреди начинаещите инвеститори да бъдат внимателни, тъй като приложенията като Robinhood ги привличат към балони, които могат да се спукат и да им струват много пари.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Започват проверки в цялата страна на компаниите за бързи кредити
Вицепрезидентът: С нетърпение чакам да има правителство, макар че една реплика ме разтревожи
САЩ избегнаха фалит: Сенатът одобри сделката за тавана на дълга
ОПЕК забрани на журналисти от Ройтерс, Блумбърг и "Уолстрийт Джърнъл" да посещават централата на картела във Виена
Николай Денков: С ГЕРБ си нямаме доверие, но съставът на кабинета е консенсусен
17 депутати наказани с порицание за сблъсъка в парламента
Страните от БРИКС зоват за ребалансиране на глобалния ред
Големи американски компании обмислят изтегляне на производството си от Китай и Виетнам