ЕЦБ ще допълни с нови показатели измерването на инфлацията

ЕЦБ ще допълни с нови показатели измерването на инфлацията

ЕЦБ ще допълни с нови показатели измерването на инфлацията

Европейската централна банка обяви, че е недоволна от начина, по който Евростат измерва инфлацията. Причината  е, че в показателя няма данни за цените на жилищата например, които значително се повишават, предаде Ройтерс. От ЕЦБ също така отбелязват, че са наясно, че ще отнеме години да се  промени широкопризнатата методология за измерване на инфлацията. Поради тази причина вместо това ЕЦБ просто ще въведе нови показатели, които да следи като по-достоверни за нивото на повишаване на потребителските цени.

„Управляващият съвет в своите оценки за определяне на паричната политика ще вземе предвид нови показатели на инфлацията, които включват първоначална оценка на разходите на собственици на жилища“, се казва в съобщение на ЕЦБ.

Освен това ЕЦБ обяви, че ще добави при вземането на решения за определяне на паричната политика и съображения, свързани с усилията срещу климатичните промени. Те ще са в секторите оценка на риска и покупки на активи от корпоративния сектор.  

Европейската централна банка също така определи нова цел за инфлацията в еврозоната от 2% в средносрочен план. Доскоро формулировката беше „под, но близо до 2%“.

През последните 10 години определеното от ЕЦБ ниво на инфлацията неизменно не бе достигано.

„Знаем, че инфлацията няма да се задържи постоянно на 2% и е възможно да има известно временно отклонение нагоре или надолу – това е напълно нормално“, коментира президентът на институцията Кристин Лагард.

Въпреки това в съобщението на ЕЦБ се казва още: „Тази цел за инфлацията е симетрична, което  означава, че негативно и позитивно отклонение от нея са еднакво нежелателни“.

Тази нова политика, която отрича по-високата инфлация след дълъг период на бавно понижение на цените може да разочарова инвеститорите. Те се надяваха на подобно обещание, тъй като то означава, че отпускането на икономически стимули ще бъде гарантирано и за напред.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ