ЕЦБ очаква инфлация под 2% след 2022 година

ЕЦБ очаква инфлация под 2% след 2022 година

Новите прогнози на Европейската централна банка показват инфлация под целта от 2% както през 2023 г., така и през 2024 г., предаде Блумбърг, позовавайки се на запознати източници.

Това ще даде нов амуниции на председателя на ЕЦБ Кристин Лагард в защитата на позицията срещу увеличаването на лихвите.

Въпреки че ръстът на потребителските цени през следващата година ще е по-силен от прогнозираното през септември повишение от 2,2%, след това той ще се забави, посочват източниците на Блумбърг. Прогнозите ще бъдат публикувани официално след заседанието на централната банка в четвъртък.

През септември ЕЦБ прогнозира инфлация от 1,5% за 2023 г., като новият доклад за първи път ще включва прогноза за 2024 г.

Предстоящата среща на ЕЦБ ще бъде една от най-важните, откакто Лагард пое ръководството на централната банка през 2019 г., тъй като нейните представители ще обсъждат промени по традиционните за покупки на активи и действията след изтичането на  Пандемичната програма за спешни през март следващата година.

Повечето икономисти не очакват повишение на лихвите преди 2023 г., докато паричните пазари залагат на увеличение от 10 базисни пункта през декември 2022 г.

Лагард се старае да убеди инвеститорите да не очакват толкова ранно действие от централната банка, тъй като според институцията настоящия скок на инфлацията до 4,9% е преходен. Прогноза за пръст на потребителските цени от под 2% през идните години може да подкрепи нейната позиция.

Въпреки това силата на този аргумент може да зависи от това колко под целевата инфлация са прогнозите. Колкото по-близо са до 2-процентовата граница, толкова по-лесно ще бъде за някои представители на ЕЦБ да акцентират върху опасността от превръщане на ценовия натиск в траен феномен.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ