ЕЦБ слага край на пандемичните стимули през март

ЕЦБ слага край на пандемичните стимули през март

Европейската централна банка обяви, че ще прекрати пандемичната програма за спешни покупки (PEEP) до края на март 2022 г., предаде Ройтерс.

В същото време обаче тя ще компенсира премахването на PEPP, която е в размер на 1,850 трлн. евро, с увеличаване на размера на традиционната програмата за закупуване на активи (APP), за да запази подкрепата за икономиката.

 От месец април нататък размерът на покупките на облигации по APP ще бъде увеличен от 20 млрд. на 40 млрд. месечно. През третото тримесечие обаче покупките и по тази програма ще бъдат свити на 30 млрд. евро, а от октомври ще бъдат върнати на нивото от 20 млрд. евро на месец „докато е необходимо“ икономиката да бъдат подкрепяна, казват от централната банка.За момента от ЕЦБ не дават срок за прекратяване на APP.

Наред с това Европейската централна банка запази основната лихва по операциите за рефинансиране, известна още като „репо лихва“, на ниво от 0,00%. Заемната лихва се запазва на равнище от 0,25%, а депозитната лихва остава на ниво от  минус 0,5%.

Обявените от ЕЦБ промени идват на фона на решението на Федералния резерв на САЩ да удвои темпото, с което свива покупките на държавни ценни книжа и ипотечни облигации до 30 милиарда долара на месец, пише Блумърг, Банк ъф Ингланд подходи още по-предпазливо днес, ставайки първата водеща централна банка, повишила основния си лихвен процент от началото на пандемията.

За разлика от Фед обаче ЕЦБ още не се е отказала от позицията си, че завишената инфлация, която се наблюдава през последните месеци, е преходна.

„Напредъкът по икономическото възстановяване и към  средносрочната цел за инфлацията позволява постепенно намаляване на темпото на покупки на активи през идните тримесечия“, заявиха от ЕЦБ. „Паричната подкрепа обаче продължава да е нужна, докато инфлацията не се стабилизира при ниво от 2% в средносрочен план“, добавят от финансовата институция.