ЕЦБ смята да запази рекордно ниските лихви за по-дълъг период

ЕЦБ смята да запази рекордно ниските лихви за по-дълъг период

Европейската централна банкa запази благоприятната си парична политика, но презагледа насоките си за лихвените проценти в съответствие с новата си целева инфлация от 2%, предаде Си Ен Би Си.

На днешното си заседание ЕЦБ остави без промяна основната лихва по операциите за рефинансиране, известна още като „репо лихва“, на ниво от 0,00%. Заемната лихва се запазва на равнище от 0,25%, а депозитната лихва остава на ниво от  минус 0,5%.

От финансовата институция обаче сигнализираха, че очакват лихвените проценти да останат на „настоящите или по-ниски нива“, докато инфлацията не достигне симетрично целево ниво от 2% много преди края на прогнозирания хоризонт и стабилизира трайно през останалата част от прогнозирания период, и след като институцията прецени, че основната инфлация е достатъчно напреднала, за да бъде в съответствие с инфлацията, стабилизираща се на два процента в средносрочен план.

От ЕЦБ предвиждат и възможност да има средносрочен период, в който инфлацията да бъде умерено над целта от 2%.

ЕЦБ запази и размера на „Пандемичната програма за извънредни покупки“ (PEPP) от 1,85 трлн. евро и срока ѝ на действие най-рано до края на март 2022 г. Този срок обаче може да бъде удължен, докато от централната банка не преценят, че негативното влияние на пандемията върху икономиката отминало.

Европейската централна банка запазва и размера на програмата за закупуване на активи (APP) от 20 млрд. евро на месец.

Според последната прогноза на ЕЦБ инфлацията в еврозоната ще достигне 1,9% към края на 2021 г., след което ще падне до 1,5% през 2022 г. и 1,4% през 2023 г.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ