EOS разширява портфолиото си от услуги

EOS разширява портфолиото си от услуги

Да предлага индивидуални и иновативни решения е част от философията на EOS. Така вече услугата директно кредитиране е активна част от портфолиото на компанията, която продължава да разширява своя бизнес модел, интегрирайки в него различни проекти и решения за корпоративни и частни клиенти.

„Като доставчик на услуги за събиране на вземания с дългогодишен опит EOS инвестира основно в необслужвани кредити“, казва Райна Миткова, управител на EOS в България. И добавя, че това е същината на техния бизнес. По думите ѝ обаче през последните години пазарът в страната се промени и по аналог на тенденциите в Западна Европа се отвори към нови предизвикателства.

Сегментът се радва на растеж, тъй като много банки продължават да продават големи портфейли с лоши кредити, които често включват и такива, обезпечени с недвижими имоти. EOS купува дълга, встъпва като нов кредитор или собственик и се фокусира да изчисти задълженията. В същото време компанията намира начини да завърши имота, когато е необходимо, за да го направи отново използваем или атрактивен за инвестиции.

Работещи решения

По този начин затъналите в дългове и често незавършени имоти се връщат обратно в икономическия цикъл; една амбициозна цел, изискваща различна по вид професионална експертиза и много ресурси. „Няма такова нещо като рутинно преминаване през процеса. Непрекъснато имаме запитвания и търсим решения за различни проекти във все по-нови измерения“ – обяснява Емил Кръстев, зам.-управител на EOS.

Компанията инвестира в недвижими имоти, които могат да бъдат търговски обекти, офиси, производствени сгради, логистични центрове, складове, жилищни и ваканционни имоти. Това е различен и нов пазар от свободния, с който почти всеки има опит. Недвижимостите могат да бъдат придобити чрез различни процедури според конкретния случай. Варианти са директната продажба, при която има различни възможности на изплащане. Публичната продан от своя страна е изгодна и сигурна опция, ако купувачът разполага с ликвидност. При нея разходите за придобиване на имота са по-ниски (няма нотариални и брокерски такси), началната цена е 80% от стойността, определена от вещото лице, но не по-ниска от данъчната оценка на имота.

Сделката е много по-сигурна, тъй като синдикът/ЧСИ проучват детайлно имота и клиентът може се запознае с тръжните книжа, преди да участва в процедурата. Налице е и гарантирано връщане на задатъка, ако проданта не бъде спечелена. За сравнение на свободния пазар при сключване на предварителен договор за покупка няма подобна гаранция за обратно получаване на депозита.

Опит и експертиза

Предлагането на адекватни решения към потенциални инвеститори предполага отлично познаване на обезпеченията на по-ранна фаза, още на ниво оценка. Сам по себе си този процес изисква комплексна експертиза и ресурси. За разлика от необезпечените портфейли при оценката на обезпечените с имоти непогасени вземания се подхожда с индивидуален анализ към всяко вземане и обект.

За да се идентифицират бизнес възможностите и инвестиционният потенциал на всеки имот, в процеса се включват експерти, анализатори, юристи, прави се щателна оценка на риска и на потенциала, разработват се бизнес планове. Според Райна Миткова това е сложен процес: „Можем да подходим към ситуацията по конструктивен начин, да определим какви са техническите, правните и финансовите проблеми и да се опитаме да ги разрешим. Така през 2021 г. започнахме да предлагаме гъвкави финансови решения към потенциални инвеститори в сферата на имотите“, споделя тя.

Сред тях е предлагането на услуга за финансов лизинг по придобиване на имот, обект на публична продан, в случай че клиентът няма достатъчно налични средства да финансира сделката. Тази възможност е налична както за физически, така и за юридически лица и се реализира след договарянето на приемливи за страните условия по последващо прехвърляне на имота към съответното лице от страна на EOS. Сред предимствата са бързо одобрение, ниска начална инвестиция и гъвкав погасителен план. Ако казусът предполага необходимост от средства и имот, който да обезпечи кредита, EOS предлага и възможност за учредяване на ипотека с цел ликвидност на клиентите си.

Мостово финансиране

Друга нова услуга на EOS Group включително и в България е т.нар. мостово финансиране (отново за физически и юридически лица) – краткосрочно финансиране, позволяващо бърз достъп до ликвидни средства за покупка на имот или друг проект. По същество това е краткосрочен заем, като за обезпечение се приема недвижим имот. От EOS споделят скорошен пример за подобна сделка: „С нас се свърза клиент с молба да финансираме покупка на имот в Петрич на стойност над 650 хил. лв., като сумата трябваше да бъде преведена по сметка на клиента. Като насрещно обезпечение ни бяха предложени 5 апартамента и 2 гаража в друго населено място. Клиентът междувременно беше в преговори с банка, за да си осигури ипотечен кредит, но беше притиснат от времето. Успяхме да реагираме бързо и така той придоби желания от него имот”.

Като финансов лидер на европейския пазар EOS Group има възможност да предложи и консолидиране на задълженията на клиентите си при наличие на недвижим имот, който да обезпечи увеличаване на заемните средства. Преимущество на компанията са мащабите, в които оперира и благодарение на които разполага със значителен финансов ресурс, както и нейната адаптивност. „Предимството ни пред други финансиращи компании е нашата бързина и гъвкавост. В същото време оперираме в по-рисков сегмент, който често други кредитори не могат да финансират поради различни регулаторни или други фактори“, уточнява Емил Кръстев.

Автор: Алек Вучков. Текстът е публикуван в бр. 12/2021 на сп. "Мениджър"

 

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ