Ердоган: Имайте доверие в икономическия модел на правителството

Ердоган: Имайте доверие в икономическия модел на правителството

Ердоган: Имайте доверие в икономическия модел на правителството

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова за доверие в новия икономически модел, като заяви, че е необходимо да бъде развит потенциалът на страната, предаде Анадолската агенция, цитирана от БТА.

Новият икономически модел на правителството на Ердоган дава приоритет на растежа на икономиката, инвестициите и износа заедно с ниски лихвени проценти.

"Ние си поставяме за цел траен просперитет, трайна стабилност", каза Ердоган пред репортери в Анкара след продължило над 2 часа заседание на кабинета снощи. "Спасението на Турция се основава на развитието на собствените ресурси, а не на рецепти, налагани от интересите на глобалните играчи. Техният манталитет иска да попари икономиката с високи лихви, да я свие и следователно да намали заетостта", посочи още той.

Президентът поиска от народа да се довери на плана на правителството и инвестициите, особено хората, които съхраняват парите си в банки.

"Знаем накъде вървим, моля нашия народ да бъде търпелив", добави Ердоган.

Държавният глава направи това изказване, след като миналия месец Обединените арабски емирства отпуснаха инвестиционен фонд на Турция в размер на 10 млрд. долара. Турция и ОАЕ подписаха също така споразумения за двустранно сътрудничество в множество сфери, включително търговия, енергетика, околна среда, напомня Анадолската агенция.

Ердоган изрази увереност, че Турция ще завърши 2021 г. с двуцифрен икономически растеж.

"Вярвам, че цените на енергията и храните ще се регулират", каза още той. "С по-ниски лихвени проценти и стабилност на валутния курс ще активизираме производството и заетостта", добави турският лидер.

Президентът заяви също, че правителството ще бъде безмилостно по отношение на онези, които се запасяват и облагодетелстват от растящите цени на стоките. Според него инфлацията е резултат от алчност и от цената на вноса.

Специално внимание на заседанието на Министерския съвет е било обърнато и на размера на минималната заплата на фона на протичащите обсъждания за нейния размер за следващата година. За трети път този месец днес ще заседава Комисията за определяне на минималната заплата, съставена от представители на работниците, работодателите и правителството, с цел да бъде определен размерът на минималното възнаграждение на труда в Турция през 2022 г. Днес се очаква след заседанието да бъдат огласени първите числа, за които се преговаря между работници и работодатели.

Турската лира изгуби 2,6 процента от стойността си вчера преди изказването на Ердоган, като стойността й достигна 13.73 спрямо щатския долар. От началото на годината националната валута на Турция е изгубила 46 процента от стойността си спрямо долара, достигайки исторически минимум от 14.0 миналата седмица, посочва Ройтерс.

Тази сутрин лирата се търгуваше при курс 13.69 за долар, съобщи турската частна телевизия НТВ.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ