Еврото доближи 1,20 долара и превиши 70 рубли

Еврото доближи 1,20 долара и превиши 70 рубли

Еврото доближи 1,20 долара и превиши 70 рубли

Курсът на еврото днес скочи до най-високо равнище от над две години и половина, доближавайки прага от 1,20 долара при слаба търговия. Единната европейска валута продължи печелившата си линия, започната в края на миналата работна седмица след речта на президента на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги, предаде Ройтерс.

Заради празник в световната столица на валутната търговия Лондон пазарът остана вял.

Към 07:40 ч. по Гринуич (10:40 ч. бълг. време) еврото поскъпна с 0,1 на сто до 1,1926 долара. По-рано, в азиатската сесия, единната валута достигна 1,19665 долара - най-висок курс от януари 2015 година. Еврото е на път да отчете шести пореден месец на печалби - най-дългата такава поредица от пет години.

В петък общата европейска валута поскъпна с около 1 процент, след като на конференцията в Джаксън Хоул Марио Драги не спомена нищо за силното й котиране, съсредоточавайки се вместо това върху теми като глобалната й търговия.

"Това е, което той не каза", отбеляза Естер Райхелт, валутен стратег в Комерцбанк (Commerzbank). "Не изглежда да е прекалено обезпокоен от сегашните нива на еврото, което е и оправданието на пазара да тласне еврото по-високо", коментира специалистът.

Междувременно днес на Московската борса еврото поскъпна с 14 копейки до 70,04 рубли, за първи път от 16 август тази година, информира ТАСС.

Курсът на долара се покачи с 8 копейки до 58,65 рубли.

Руската валута започна да поевтинява, следвайки котировките на петрола сорт Брент, чиято цена се понижи с 0,2 на сто в Лондон до 52,3 долара за барел.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ