Facebook разработва проект за собствена криптовалута

Facebook разработва проект за собствена криптовалута

Facebook разработва проект за собствена криптовалута

Facebook от доста време се опитваше да прикрива, че работи по блокчейн, но вече стана ясно. От компанията дадоха интервю за Уолстрийт джърнъл, където се потвърждава. За компанията се виждаше, че постоянно набира блокчейн специалисти - в своя проект Libra. С него целта е да бъде създадена нейната криптовалута стейбълкойн (stablecoin), която обаче е свързана с конвенционалната фиатна валута. Тоест, от FB най-вероятно ще пуснат един токън, който ще бъде възран 1 към 1 с щатския долар и ще бъде използван за разплащане чрез Facebook. По същия начин, както вече се случва с WeChat в Китай. (Това съответно ще застраши много други големи технологични играчи. Amazon е сред тях.) 

Това разказа от сцената на организирания от сп. Мениджър днес в хотел INTERCONTINENTAL форум "Бъдещето на парите" Ангел Гяуров, финансов директор на компанията Belayer, с над 10-годишен опит в работата във фондове за частни капиталови инвестиции и в хеджфондове. 

Компанията му Belayer е на пазара от 2017 г. и започва с управление на портфейл от криптовалути. От средата на миналата година предоставя и консултантска услуга, свързана с блокчейн проекти. 

"Криптовалутите са едно от приложенията на блокчейн технологиите. И понеже "крипто" стана малко мръсна дума в последно време, какво се случи в блокчейн сферата? Най-известната криптовалута биткойн от 1 януари 2017 до днешния ден имаше гигантски пик и после огромен срив - в началото на 2018. В края на 2017 имаше надценяване на биткойна. Защо? Традиционното обяснение на Улстроиийт е, че когато става въпрос за пари, хората се водят от две неща - алчност и страх", каза още Ангел Гяуров. 

В началото на 2018 сривът бе съпътстван от лошите новини за различни ICO (Initial Coin Offering) измами. Започна периодът на т.нар. криптозима. Имаше отрезвяване и преброяване на лошите проекти. Много инвеститори изгубиха парите си чрез пословичните лоши ICO случаи. Имаше огромен скок и параноя, после срив. От 2018 г. насам обаче всички компании, работещи в блокчейн проекти, не спират да работят, отбеляза още Ангел Гяуров.

Същевременно пазарът на криптовалути не е ликвиден, той е в начален етап на развитието си. Очевидно обаче има инвеститори в момента, които виждат дългосрочен потенциал на тези проекти.

В първото тримесечие на 2019 г. има покачване от около 16% на стойността на криптовалутите, което се отчита като възвръщане на доверието от страна на инвеститорите. Освен това, никой не е спирал да работи по изграждането на ифраструктурата на блокчейн.

Със сигурност вече няма голяма корпорация, финансова институция или правителство и централна банка, които да не са отчели потенциала на блокчейн технологиите и че те са тук, изтъкват поддръжниците.

През януари излезе доклад на Банката за международни разплащания в Базел, според който над 40 централни банки по света разработват и тестват блокчейн. Шведската централна банка например е доста напред с тяхната е-крона - електронна крона. Наскоро излезе информация, че над 90% от плащанията в Швеция са безкешови. И по закон барове и ресторанти имат право да откажат кешовите плащания на клиентите.

Съответно, веднага възникна една дискусия, че "кеш е равно на свобода".

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ