Фед: Най-големите банки в САЩ могат да устоят на тежка рецесия

Фед: Най-големите банки в САЩ могат да устоят на тежка рецесия

Най-големите банки в САЩ могат лесно да устоят на тежка рецесия. Това става ясно от доклада на Федералния резерв относно стрес теста на банковия сектор за 2021 г., предаде Си Ен Би Си.

Фед съобщи, че всички 23 големи банки в страната са демонстрирали, че разполагат с „доста по-голям“ капитал от нужния минимум, за да се справят с хипотетичен икономически срив.

Разглежданият в стрес теста сценарии е включва „тежка глобална рецесия“, при която притежателите на недвижими имоти и корпоративен дълг понасят тежки загуби, безработицата скача до 10,8% а цените на акциите се сриват с 55%. Макар че при този сценарии секторът ще регистрира загуби от 474 млрд. долара, коефициентът на капиталова адекватност ще намалее  само до 10,6% - ниво, което би било два пъти по-високо от базовия риск на минимални капиталови изисквания, отбеляза  Фед.

 „През последната година Федералният резерв проведе три стрес теста с различни хипотетични рецесии, като всички те потвърдиха, че банковата система е в силна позиция да подкрепя продължаващото възстановяване“, коментира зам-председателят на банковия надзор на Фед Рандал Куарлес.

Добрите резултати означават, че Фед ще отмени ограниченията върху изплащане на дивиденти и изкупуване на акции, въведени заради пандемията от COVID-19. На ограниченията ще бъде сложен край на 30 юни, както централната банка обяви още през март.

Ограниченията върху обратното изкупуване на акции и изплащането на дивиденти бяха въведени по време на кризата с цел съхранение на капитал. Първоначално мярката бе до края на 2020 г, но после тя бе удължена до края на март, а след това и до 30 юни.

 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ