Фед повиши водещата си лихва

Фед повиши водещата си лихва

Фед повиши водещата си лихва

Федералният резерв на САЩ обяви днес, че повишава водещата си лихва с 25 базисни пункта до диапазона 1,75-2%, съобщиха световните агенции.  Решението бе широко очаквано от пазарите и анализаторите.

Комитетът по парична политика на централната банка е гласувал единодушно за увеличението, което оказва влияние върху притока на пари в американската икономика. В изявлението, с което се обяснява вотът, представителите на Фед също така намекват, че темпът на следващите повишения ще бъде малко по-бърз, уточнява Асошиейтед прес.

Централната банка да САЩ вдига ставките си за втори път тази година и ръководителите й очакват още едно или две повишения преди 2019 година. Това предполага, че през 2018 г. водещата лихва може да достигне между 2,25 и 2,5 процента. За догодина също се очакват три повишения, колкото бяха прогнозирани и през март, и едно през 2020 година.

С днешното решение институцията сигнализира, че ще толерира ускоряване на инфлацията над целевото равнище поне до 2020 година, допълва Ройтерс.

От края на 2015 г. Фед вдигна водещата си лихва седем пъти на фона на продължаващото нарастване на икономиката и стабилния растеж на трудовия пазар.

Инфлацията също е с благоприятен темп, като новите прогнози на банката сочат ускоряване над 2 процента до 2,1 процента тази година - равнище, което ще се запази през 2020 година.

"Трудовият пазар продължава да се засилва икономическата активност нараства със стабилен темп. Разходите на домакинствата се увеличават, а бизнес инвестициите с основен капитал се повишават солидно", посочва комитетът по парична политика.

Очаква се безработицата да достигне 3,6 на сто в края на годината, което още бъде най-ниското равнище от 1969 година, спрямо прогнозираните по-рано 3,8 на сто.

За брутния вътрешен продукт (БВП) централната банка прогнозира растеж от 2,8 на сто тази година и забавяне на темпа до 2,4 на сто през 2019 година.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ