Фед счита криптовалутите за нестабилен актив за съхраняване на стойност

Фед счита криптовалутите за нестабилен актив за съхраняване на стойност

Криптовалутите остават нестабилен актив за съхраняване на стойност, като Федералният резерв не бърза с пускането на своя дигитална валута, която може да дестабилизира финансовата система. Това заяви в понеделник председателят на Фед Джером Пауъл по време на онлайн дискусионен панел за дигиталното банкиране, организиран от Банката за международни разплащания (Bank of International Settlements – BIS), предаде Си Ен Би Си.

„Те са силно волатилни и съответно не са особено полезни активи за съхранение на стойност. Те не са подкрепени от нищо“, коментира шефът на американската централна банка.

„Това са по-скоро спекулативни активи, които на практика са заместник на златото, а не на долара“, добави той.

Към 9:05 часа българско време днес биткойнът се търгува за 53 475,93 долара, което представлява спад от 7,33% за последните 24 часа.

През последните няколко години Федералния резерв на САЩ работи по собствена система за разплащане, която да улесни по-бързото превеждане на пари. Крайният продукт вероятно ще бъде представен през идните две години. Същевременно с това Фед прави тестове и проучвания дали дигитална валута, емитирана от централната банка, би била необходима или практична.

По думите на Пауъл централната банка се нуждае от време преди да предприеме подобен ход.

„За да продължим напред по този въпрос е нужна подкрепа от Конгреса, от администрацията и от широката общественост, а ние все още не сме започнали работа по този публичен ангажимент. Може да очаквате, че ще бъдем много внимателни и прозрачни при разработването на дигитална валута на централната банка“, поясни гуверньорът на Фед.

Миналата година клонът на Фед в Бостън сключи партньорство с Масачузетския технологичен институт за многогодишно проучване относно разработването на цифрова валута на централната банка. Очаква се работата да отнеме две до три години, като тя ще бъде фокусирана основно върху хипотетичните приложения на емитирана от централната банка дигитална валута, а не толкова върху непосредственото и въвеждане.

Според Пауъл Конгресът вероятно ще трябва да приеме ново законодателство, преди Фед да може да пристъпи към емитирането на собствена валута. Той обаче отбеляза, че пандемията от COVID-19 е показала колко важно е развиването на по-добри разплащателни системи, така че парите да стигат бързо до нуждаещите се.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ