Федералният резерв се отказва от позицията си за „преходна инфлация"

Федералният резерв се отказва от позицията си за „преходна инфлация"

Появата на варианта Омикрон повишава несигурността около инфлацията, предупреди председателят на Федералния резерв Джером Пауъл, цитиран от Би Би Си.             

Нарастващите нива на разпространение на коронавируса и неговият нов вариант крият нови рискове за американската икономика, каза Джером Пауъл по време на изслушване пред Комисията по банкови, жилищни и градски въпроси към Сената.

В миналото Пауъл определяше скока на инфлацията като преходен – термин, който според него вече трябва да бъде „пенсиониран“.

Той също така заяви, че Фед трябва да обмисли по-бързо намаляване на темпото на изкупуване на облигации. По време на пандемията Федералният резерв получи множество похвали за предотвратяването на рецесия с програмата си за изкупуване на активи, но този месец централната банка стартира процеса по намаляване на стимулите в опит да укроти инфлацията.

Някои икономисти твърдят, че по-бързото намаляване на стимулите и по-ранното преминаване към по-високи лихвени проценти са необходими мерки за справяне със скока на цените, които през октомври нараснаха с най-бързия темп от близо 31 години.

Пауъл е на мнение, че по-високите цени са резултат от влиянието на пандемията и по-конкретно от проблемите с веригите на доставки и промените в потребителското търсене. Той прогнозира, че инфлацията ще отслабне с отшумяването на пандемията

Появата на варианта Омикрон обаче разтърси глобалните пазари, повишавайки вероятността ограниченията върху пътуванията, социалната и икономическата дейност да бъдат удължени.

„По-големи притеснения“

„Неотдавнашното нарастване на случаите на заразени с COVID-19 и появата на варианта Omicron крият рискове за заетостта и икономическата активност и повишена несигурност за инфлацията“, каза Пауъл пред банковата комисия на Сената,

„По-големите опасения относно вируса биха могли да намалят желанието на хората да се върнат в офисите, което ще забави напредъка на пазара на труда и ще засили проблемите при веригата на доставки“, добави той.

Попитан дали все още мисли, че инфлацията може да бъде описана като преходна, Пауъл каза: „Вероятно е подходящ момент да пенсионираме тази дума и да обясним по-ясно какво имаме предвид“, каза той.

Според него високата инфлация ще продължи до средата на следващата година, като централната банка вероятно ще дискутира ускоряване на свиването на програмата за изкупуване на активи.

Пазарът разчете тези коментари като промяна на тона на председателя на Федералния резерв, сигнализираща предстоящо затягане на паричната политика.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ