Федералният резерв повишава лихвите за първи път от над три години

Федералният резерв повишава лихвите за първи път от над три години

Федералният резерв на САЩ одобри първото си увеличение на водещата си лихва от повече от три години в опит да адресира нарастващата инфлация в страната без да спъне икономическия растеж, предаде Си Ен Би Си.

След като задържа основната ставка близо до нулата от началото на пандемията, Федералния комитет за отворения пазар (FOMC) реши да увеличи основния лихвения процент с 25 базисни пункта до диапазона 0,25-0,50 процента.

Този ход ще доведе до незабавно повишение на разходите за обслужване за много форми на потребителско кредитиране.

Наред с това повишение FOMC предвижда увеличения при всяко следващо от оставащите шест заседания на централната банка през тази година. Прогнозата е за три увеличения през 2023 г. и нула през 2024 г.

Повишението бе одобрено с почти пълно мнозинство, като единственият глас против дойде от председателя на Фед Сейнт Луис Джеймс Булард, който искаше лихвеният процент да бъде увеличен с 50 базисни пункта.

Фед повишил лихвите за последен път през декември 2018 г., като през юли следващата година започна да ги понижава.

Членовете на централната банка коригираха и икономическите си прогнози на няколко фронта, като очакванията вече са за по-висока инфлация и значително по-слаб икономически растеж. Според новата прогноза на Фед ценовият индекс на личните потребителски разходи, в които не влизат цените на храните и енергията, ще се повиши с 4,1% през тази година. Предходната прогноза от декември 2021 г. беше за ръст от 2,7%.

Що се отнася до икономиката, сега се очаква брутният вътрешен продукт на САЩ да нарасне с 2,8% през тази година. Предходната прогноза беше за увеличение от 4%.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ