Франция оттегля кандидатурата си за домакин на Експо 2025

Франция оттегля кандидатурата си за домакин на Експо 2025

Франция оттегля кандидатурата си за домакин на Експо 2025

Френският премиер Едуар Филип оттегли кандидатурата на страната за домакин на Световното изложение през 2025 г., съобщи Франс прес.

В писмото до организационния комитет той изтъква основно финансови мотиви за решението на фона на две други домакинства – на световното по ръгби през 2023 и на Олимпиадата през 2024 г.

Филип подчертава „структурните слабости“ на френското предложение и отбелязва, че в контекста на „реорганизацията на обществените финанси“ отказва да „натоварва бъдещето с допълнителни неконтролирани ангажименти“, цитира писмото му „Журнал дьо диманш“.

Кандидатурата на Франция беше внесена в края на септември в Международното изложбено бюро.

Сценариите на организационния комитет предвиждаха, че изложението ще привлече 35-40 млн. души и хипотеза за 65 млн. посетители.  Посещаемост, сравнима с тази на Експото в Милано през 2015 г. (20 млн. души), ще доведе обаче до спад на приходите от 1,3 млрд. на 455 млн. евро, което представлява риск за обществените финанси, смята правителството.

Едуар Филип изтъква също, че липсват частни партньори в проекта.

Оттеглянето на Франция увеличава шансовете на другите трима кандидати за Експо 2025: Русия (Екатеринбург), Япония (Осака) и Азербайджан (Баку).

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ