Французите държат 300 млрд. евро в данъчни убежища

Французите държат 300 млрд. евро в данъчни убежища

Французите държат 300 млрд. евро в данъчни убежища

Французите държат около 300 млрд. евро в офшорни сметки и това е около 15% от БВП според скорошно проучване, за което разказва „Фигаро“.

Почти половината от това богатство – 150 млрд., е притежание на 0,01% от най-заможните семейства – около 3520 на брой.

Офшорното богатство в размер на 15% от френския БВП е над средното за света, оценявано на 9,8% според данните от изследването „Кой държи богатството в данъчните убежища. Макроикономически данни и техният ефект върху глобалното неравенство“.

Позицията на Франция е доста по-лоша в сравнение с други страни със силен фискален натиск като Дания, Финландия или Норвегия, където богатството в офшорни зони е около 3% от БВП.

По отношение на укриването на данъци положението на французите е сравнимо с нивата в Германия и Великобритания. Но е далече назад след  Венецуела, например, чийто офшорни сметки се оценяват на над 60% от БВП.

„Нивото на авоарите в данъчни убежища не може да се обясни само с разликите в данъчните ставки или с дружи финансови и институционални параметри“, казва един авторите, французинът Габриел Зюкман, преподавател в университета в Бъркли.  

Темата за данъчните убежища стана особено актуална след световния скандал „Панама пейпърс“ през април 2016 г. Тогава френските власти започнаха 560 данъчни проверки на домакинства, заподозрени за укриване на доходи в офшорки като Бахамите и британските Вирджински острови чрез посреднически фирми.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ