Главният икономист на ЕЦБ прогнозира стабилизиране на инфлацията на ниво от около 2%

Главният икономист на ЕЦБ прогнозира стабилизиране на инфлацията на ниво от около 2%

Става все по-вероятно инфлацията в еврозоната да се стабилизира на ниво от около 2%, но Европейската централна банка трябва да е в готовност да промени курса си, ако перспективите се влошат заради войната в Украйна. Това заяви четвъртък главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн, цитиран от Ройтерс.

Въпреки че инфлацията в еврозоната вероятно надхвърли 7% този месец, ЕЦБ отдавна твърди, че е възможно тя да падне под целевото равнище от 2%  през следващите години, тъй като не се очаква високите цени на енергията да се задържат дълго време.

„Възможно е и средносрочната инфлация да не се върне към предпандемичното ниво от под 2%, но е по-вероятно, в зависимост от подходящо калибрираната парична политика, да се стабилизира около целта на ЕЦБ от 2%“, коментира той.

„Трябва също така да сме напълно подготвени за нужната промяна на параметрите на паричната политика, ако шокът при цените на енергията и войната в Украйна доведат до значително влошаване на макроикономическите перспективи“, добави Лейн.

ЕЦБ планира да прекрати покупките на облигации през третото тримесечие, което централната банка определя като предпоставка за увеличение на лихвите. Тя обаче не е поела ангажимент за увеличение на лихвените проценти, въпреки че голям брой централни банкери призовават за предприемане на подобен ход преди края на годината.

Лейн обаче подчерта, че предвид несигурността, ЕЦБ трябва да запази „двустранна“ си опция, което означава, че следващият ход може да бъде или затягане, или разхлабване на паричната политика.

„Сега, повече от всякога, е важно да запазим възможността за избор при провеждането на паричната политика“, каза той.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ