Гърция с първичен бюджетен излишък от 3,5 млрд. евро

Гърция с първичен бюджетен излишък от 3,5 млрд. евро

Гърция с първичен бюджетен излишък от 3,5 млрд. евро

Гърция е отчела първичен излишък от 3,544 млрд. евро за първите осем месеца на годината, но правителството смята, че въпреки това все още стои "дупката" в приходната част на бюджета, съобщава изданието "Контранюз", цитирано от БТА.

Според гръцкото финансово министерство регистрираният първичен излишък за осемте месеца е с 1,4 млрд. евро по-голям в сравнение със същия период на миналата година, когато е бил 2,1 млрд. евро, и е близо до постигането на заложената от правителството цел за излишък от 3,573 млрд. евро.

Преценява се, че частичното изпълнение на бюджета се дължи на постъпленията от започналото в началото на месеца плащане на първата вноска от новия единен имотен данък ЕНФИА за тази година.

Този налог заменя предишните два данъка - традиционния и въведения през 2011 г. извънреден данък върху недвижимостите, който се събираше чрез сметките за електроенергия.

Освен това той включва и за първи път въведеното допълнително облагане с прогресивна ставка на търговски помещения и жилища, чиято стойност превишава 300 хил. евро.

За осемте месеца на годината бюджетните разходи пък са възлезли на 32,7 млрд. евро и са били по-малки с 1,7 млрд. евро спрямо заложена цел от 34,4 млрд. евро.

Вчера ЕС обяви, че закрива процедурата, която започна през 2009 година срещу Гърция заради прекомерния й бюджетен дефицит, възнаграждавайки по този начин усилията Атина да реформира икономиката си. След години на сериозни трудности финансите на Гърция вече са в доста по-добра форма, сочеше комюникето, разпространено от Брюксел.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ