Инфлацията в САЩ се ускори до близо 31-годишен връх

Инфлацията в САЩ се ускори до близо 31-годишен връх

Инфлацията в САЩ се повиши повече от очакваното през октомври, достигайки близо 31 годишен връх, предаде Си Ен Би Си, позовавайки са на данни на Министерството на труда.

Индексът на потребителските цени (CPI) в САЩ нарасна с 6,2% на годишна база през октомври - най-високия годишен темп от ноември 1990 г. Очакванията бяха за ръст от 5,9%. За сравнение, през септември беше регистрирано повишение от 5,4%. На месечна база CPI през октомври е се  повиши с 0,9%.    

Основната инфлация, в която не влизат волатилните цени на храните и енергията, нарасна с 4,6% на годишна база, което е голямото повишение от август 1991 г. На месечна база повишението е с 0,6%.

През октомври цените на енергията се повишиха с 4,8% на месечна база и цели 30% спрямо година по-рано.

Голям принос за инфлацията имат цените на употребяваните автомобили, който нараснаха с 2,5% в рамките на месеца и с 26,4% в сравнение със октомври 2020 г.

Ръст се наблюдава и при цените на храните – 0,9% на месечна база и 5,3% на годишна.

Тези резултати вероятно ще окажат влияние върху политиката на Федералния резерв на САЩ, който миналата седмица за пореден път застана зад тезата, че завишената инфлация е временна. Много икономисти обаче са скептични, посочвайки, че заплатите в страната растат значително, тъй като компаниите изпитват недостиг на служители, пише Ройтерс.

„Проблемите с веригата на доставките и възстановяването на сектора на услугите носят значителни опасения, че по-високата от очакваното инфлация може да е по-трайна, отколкото прогнозира Фед“, коментира Сам Булгард, икономист от Wells Fargo.

„Очакваме инфлацията при продуктите да се пренесе върху услугите през следващата година, като всички знаци сочат, че проблемите с веригата на доставки ще продължат да подклаждат огъня на инфлацията в краткосрочен план“, добави той.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ