Инвеститорите трябва да внимават с американските акции, предупреждава пазарен анализатор

Инвеститорите трябва да внимават с американските акции, предупреждава пазарен анализатор

Инвеститорите трябва да внимават с американските акции, предупреждава пазарен анализатор

Инвеститорите трябва да обмислят внимателно дали купуването на американски акции е правилния ход в настоящата среда. Това заяви пред Си Ен Би Си Питър Тугуд, главен инвестиционен директор в Embark Group.

Според него много мениджъри на фондове не проявяват особен интерес към американските акции, въпреки че пазарите показват признаци за възстановяване след драматичните спадове през март.

По неговите думи развитието на ситуацията ще зависи от схватката между икономическите фундаменти и правителствените стимули.

„Фундаментите ще са ужасни, няма съмнение, че корпоративните печалби също ще се са ниски. Фискалните стимули могат да бъдат моста между тях“, коментира Тугуд.

Американската икономика, подобно на световната, се очаква да понесе сериозни щети заради пандемията от COVID-19, като Международният валутен фонд прогнозира свиване на брутния вътрешен продукт на САЩ с 5,9% тази година. В опит да ограничи щетите, Камарата на представителите в САЩ одобри пакет на стойност 3 трлн. долара за подкрепа на икономиката.

Тугуд заяви, че много фондови мениджъри продължават да инвестират в американски акции, тъй като „те няма как да знаят дали фискалните стимули са достатъчно мащабни, за да на безпрецедентната криза, която ще доведе до изпарение на приходите, невиждано от повече от 100 г.“. Той добавя, че в момента инвеститорите се чудят дали трябва да отпишат корпоративните печалби и за 2021 г.

Наложените от правителството мерки за ограничаване на разпространението на вируса в комбинация с ниското търсене засегнаха корпоративните печалби през първото тримесечие. Редица американски компании, сред които Lyft, Apple и PepsiCo оттеглиха прогнозите си за печалба, към само една пета от фирмите от S&P 500 все още поддържат прогнозите си.

Днес много анализатори предупреждават, че възстановяването на печалбите може да отнеме по-дълго време, отколкото очакват пзарите.

„Трябва да си зададете въпроса какви прави купуване на американски акции в момента правилното решение“, казва Тугуд, като допълва, че съотношението на цените на акциите спрямо печалбите на компаниите никога не е било по-голямо.

Джей Джей Кинахан, който е главен пазарен стратег на TD Ameritrade, споделят притесненията на Тугуд,. Миналата седмица той заяви пред Си Ен Би Си, че търговията на пазарите в момента се базира на чист оптимизъм, а не на реални резултати, и че двата фактора може да се сблъскат в средата на юни.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ