Италия одобри повишаването на бюджетния си дефицит, очаква присъдата на Европейската комисия

Италия одобри повишаването на бюджетния си дефицит, очаква присъдата на Европейската комисия

Италия одобри повишаването на бюджетния си дефицит, очаква присъдата на Европейската комисия

Италианското правителство одобри снощи проектобюджета за 2019 година, който предвижда увеличение на социалните разходи, намаляване на възрастта за пенсиониране и вдигане на бюджетния дефицит, предадоха световните агенции.

Финансовата рамка сега е изпратена до Европейската комисия, която отправи доста критики към популисткото италианско правителство заради бюджетния дефицит, след като кабинетът го обяви в началото на месеца, съобщи БТА. Европейският комисар по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси каза, че проектобюджетът "не е добър за народа", припомня Франс прес.

При представянето на финансовата рамка за бюджета, изготвен от коалиционното правителство на крайнодясната партия "Лига" и антисистемното движение "Пет звезди", стана ясно, че заложеният дефицит за следващата година е 2,4 процента от брутния вътрешен продукт.

Това е под целевия дефицит от 3 процента, който се изисква от страните от еврозоната според европейските разпоредби, но е доста над обещания от предишното правителство дефицит от 0,8 на сто, отбелязва Ройтерс. За тази година заложеният бюджетен дефицит е 1,8 процента.

Сега Комисията ще направи оценка на финансовата рамка, която е отделен документ от бюджетния закон, в срок от две седмици, като може да го отхвърли и да поиска Рим да състави нова финансова рамка. Европейската комисия досега не е прибягвала до тази мярка, откакто получи такива правомощия през 2013 година.

Популисткото правителство няма да направи крачка назад с мотива, че големите разходи са нужни за насърчаване на икономиката и справяне с повишаващата се бедност в третата по големина икономика в еврозоната.

Бюджетът спазва обещанията на правителството, като същевременно държавният бюджет е в ред, каза премиерът Джузепе Конте след заседанието на кабинета.

Основните предвидени мерки включват базов доход за най-бедните, частична амнистия за гражданите, които уредят данъчни спорове с властите, както и намаляване на данъците за самонаетите.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ