JPMorgan придоби стартъп за етично инвестиране

JPMorgan придоби стартъп за етично инвестиране

JPMorgan придоби стартъп за етично инвестиране

Американската инвестиционна банка  JPMorgan все повече насочва своите средства към сектора на устойчивото инвестиране. Най-голямата по размер на активите банка в САЩ обяви, че е  придобила финтек компанията OpenInvest, предаде Си Ен Би Си. Базираният в Сан Франциско стартъп, е създаден през 2015 г. с основна дейност подпомагане на големите финансови съветници, мениджърите на фондове, а и на частните инвеститори да създават инвестиционни портфейли, които да отразяват напълно ценностите им – като например да изваждат от тях бизнеси като производството на горива, алкохол, тютюневи изделия или въгледобивни или други компании с голям негативен ефект над общностите или околната среда. Компанията е получила финансиране от прочутия фонд Andreessen Horowitz, който е инвестирал в ранното развитие на стартъпи като Facebook, Skype, Groupon, Twitter, Airbnb, Stripe и други.

Устойчивото или етичното инвестиране, наричано още със съкращението ESG за environmental, social, governance – инвестиране, което се фокусира над околната среда, обществото и ефективното управление - предизвиква силен интерес в последните няколко години. Към момента в такива фондове се управляват вече над 2 трлн. долара.  

Това е третото подобно придобиване, което JPMorgan финализира от декември 2020 г. до днес. По-рано банката получи собствеността над 55ip, финтек, който специализира в автоматичното създаване на инвестиционни портфейли с ниски данъчни разходи. По-рано този месец банката  също така обяви, че е на финала по придобиването на британския онлайн фонд мениджър Nutmeg, с помощта на който се надява да ускори въвеждането на повече дигитални услуги.

Тези придобивки се разглеждат като отговор на традиционните финансови институции на бързото развитие на конкуренция от страна на Google, Walmart, Square и PayPal, които  постепенно въвеждат планове за кредитиране на клиентите си.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ