Как Goldman Sachs се озова във война с привържениците на криптовалутите

Как Goldman Sachs се озова във война с привържениците на криптовалутите

Как Goldman Sachs се озова във война с привържениците на криптовалутите

Американската банка Goldman Sachs не е убедена в качеството на криптовалутите като актив, в които си заслужава да се инвестира. Това става ясно от доклад на доклад на банката, в който се разглежда влиянието на пандемията от COVID-19 върху американската икономика.

Голяма част от този доклад обаче е отделена на криптовалутите, като заключенията в него не се харесаха на привържениците на дигиталните пари, пише Си Ен Би Си.

„Криптовалутите, включително и биткойнът, не представляват клас активи“, се казва в първия слайд от доклада на инвестиционната банка.  От Goldman Sachs подкрепят тезата си с факта, че зa paзлиĸa oт дpyгитe ĸлacoвe aĸтиви, като например облигациите, ĸpиптoвaлyтитe нe гeнepиpaт пapични пoтoци сами по себе си.

 „Вярваме, че актив, чиято стойност зависи предимно от това дали някой е готов да плати по-висока цена за него, не е подходяща инвестиция за нашите клиенти“, добавят от Goldman.

„Освен това, ние сме на мнението, че макар хедж фондовете да намират криптовалутите за привлекателни заради високата им волатилност, този техен чар не представлява причина те да бъдат разглеждани като рационална инвестиция“, казват още от банката.

Много анализатори сочат именно засиленият интерес от страна на хедж фондовете като потенциален катализатор за ръст на цените на дигиталните монети. Тези спекулации нараснаха, след като един от най-успешни хедж-фонд мениджъри в историята - Пол Тудор Джоунс, заяви по-рано този месец, че близо 2% от активите му са в биткойн.

Крипто ентусиастити очакваха с голямо нетърпение доклада на Goldman с надеждата, че 151-годишната банка ще оцени качествата на дигиталните валути като инвестиционен актив. Спокойно можем да кажем, че те останаха разочаровани от резултата.

Братята близнаци Камерън и Тайлър Уинкълвос, съоснователи на борсата за виртуални валути Gemini, бяха сред най-яростните критици на доклада на банката.

„Хей, Goldman Sachs, 2014 г. се обади и си поиска обратно аргументите“, написа Камерът в Twitter. „Колкото повече се замислям, толкова по-убеден съм, че доклада на Goldman Sachs просто е фалшив“, добави брат му Тайлър.

Същевременно с това от Goldman Sachs сравниха рязкото поскъпване на биткойна през 2017 г., когато криптовалутата достигна 20 хил. долара за брой, с „манията по лалетата“ в Нидерладия от 17-ти век, един от първите икономически балон в историята. Подобни сравнения направи и главният изпълнителен директор на JP Morgan Джейми Даймън, който определи биткойнът като „измама“ и „балон, който рано или късно ще избухне“.

От Goldman също така нарекоха криптовалутите „проводници на незаконни дейности“, акцентирайки върху ролята им в измамните схеми и прането на пари.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ