Китай разкритикува решението на S&P да намали кредитния рейтинг на страната

Китай разкритикува решението на S&P да намали кредитния рейтинг на страната

Китай разкритикува решението на S&P да намали кредитния рейтинг на страната

Международната рейтингова агенция Standard & Poor's (S&P )понижи суверенните кредитни рейтинги на Китай въз основа на "погрешна" оценка за състоянието на китайската икономика и невярна трактовка на потенциала й за развитие. Това се посочва в комюнике на финансовото министерство на Китай, цитирано от световните агенции.

Вчера S&P свали кредитните рейтинги на азиатския гигант в национална и чуждестранна валута от АА- до А+ поради нарастващия държавен дълг. Прогнозата по рейтинга й обаче бе повишена от "негативна" на "стабилна".

"Посочените от S&P проблеми като ускорено увеличение на кредитите и дълговото бреме до голяма степен са тривиални разсъждения за сегашния етап на развитие на китайската икономика. Такава гледна точка не взема под внимание особеностите на структурата на финансиране и на финансовия пазар в Китай, а също пренебрегва и разходите на китайското правителство за повишаване на благосъстоянието и натрупването на активи (от населението - бел. ред.)", се посочва в комюникето.

Вчерашната стъпка на S&P последва подобно решение на агенция Мудис (Moody's ) от май, която понижи прогнозата си за способността на китайското правителство да изплаща дълговете си.

S&P очаква Китай да поддържа устойчив икономически растеж през идните 3-4 години. Така според агенцията средното годишно нарастване на реалния брутен вътрешен продукт на страната на човек от населението ще остане на равнище над 4 процента въпреки по-нататъшно забавяне на държавните инвестиции.

Междувременно днес S&P понижи и оценката си за кредитоспособността на Хонконг, мотивирайки се с рискове, идващи от близките му връзки с Китай.

Така оценката на S&P за Хонконг от ААА вече е АА+. Експерти на рейтинговата агенция отбелязват, че Хонконг има добра икономическа перспектива, стабилни финансови резерви и надеждна парична политика, но понижаването на рейтинга на Китай има отрицателно въздействие върху Хонконг заради "силните институционални и политически връзки" между Китай и специалния административен китайски район.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ