Китайският юан официално става световна резервна валута

Китайският юан официално става световна резервна валута

Китайският юан официално става световна резервна валута

Китайският юан официално се присъединява днес  към долара, еврото, японската йена и британската лира в качеството им на световни резервни валути. Това е изключително важен момент в кампанията на Пекин за по-голямо влияние на световната сцена, съобщава Ройтерс.

Юанът влиза в кошницата с резервни валути на Международния валутен фонд (МВФ) в деня, когато се чества националният празник на страната - създаването на Китайска народна република през 1949 година.

Стъпката, обявена още миналата година едва ли ще се отрази на пазарите, но ще постави не особено прозрачната икономическа и валутна политика на Пекин в светлината на международните прожектори, тъй като централните банки ще прибавят активи в юани към официалните си резерви.

Китай изненада пазарите като девалвира валутата си миналата година и оттогава курсът на юана се понижи до близо 6-годишен минимум, което е още една причина за безпокойства във връзка с и без това слабия световен растеж.

Някои наблюдатели се опасяват, че ангажиментите на Пекин за реформи във финансовия сектор и за по-голямо отваряне на пазара ще бъдат изоставени след дипломатическия успех на Пекин.
 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ