Кои са страните, в които криптовалутите се използват ежедневно?

Кои са страните, в които криптовалутите се използват ежедневно?

Държавите с развити икономики може да разполагат с огромни инвестиции в криптовалути, но истината е че не те са страните, в които дигиталните пари са най-често използвани в ежедневието. В държави като САЩ и Германия дигиталните  пари се използват предимно като средство за съхранение на спестявания или със спекулативни цели и гонене на бързи печалби, показва анализ на Файненшъл таймс.

В същото време Виетнам е страната в света, в която използването на криптовалути в най-голяма степен е част от ежедневието. Тя е следвана от Индия, Пакистан и Украйна. Това поне показват данни на Chainnalysis и на Световната банка.

Индексът за ежедневното приложение на криптовалутите използва три вида данни: обем на получените криптовалути, активност на потребителите и брой на всички интернет потребители в страната.

Това са все страни, които имат история с финансова нестабилност или има непосилни банкови такси. Там инфлацията може да вземе неподозирани мащаби, както и обменният курс срещу някоя от основните световни валути. А и това са държави, които в голяма степен разчитат на т. нар. „емигратнски пари“ – като тяхното прехвърляне, извършено през криптовалути, може да бъде много по-евтино, отколкото през традиционната банкова система. По данни на Световната банка таксата за изпращане на емигрантски пари до страните от Централна Африка е около 9% чрез традиционната банкова система. Използването на криптовалути дава възможност на стотици хиляди души в тези страни, които нямат достъп до банкова сметка, да правят разплащания.

Всички тези причини карат много повече хора и бизнеси в страните с развиващи се икономики да вярват в биткойн и другите електронни монети, и да развиват приложението им в ежедневието.

Така например 1/3 от потребителите на борсата за криптовалути Paxul се намират в Африка. Само в Нигерия тя има 1,5 млн. потребителя. Това позволява на по-малки нигерийски предприемачи да правят бизнес с Китай. Ако не изпращат пари чрез криптовалути те нямат да имат достъп до китайския пазар заради силни валутни ограничения.

Бразилия пък е страната от Южна Америка, където криптовалутите са най-популярни. Там има над 10 млн. души, които ежедневно търгуват или плащат с виртуалните пари, сочат данни на TripleA, компания в сектора на крипто плащанията със седалище в Сингапур.

Най-широко използване на криптовалутите по света

 1. Виетнам
 2. Индия
 3. Пакистан
 4. Украйна
 5. Кения
 6. Нигерия
 7. Венецуела
 8. САЩ
 9. Аржентина
 10. Колумбия
 11. Того
 12. Тайланд
 13. Китай
 14. Бразилия
 15. Филипините

Източник: ChainAnalysis, World Bank

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ