Кристиалина Георгиева: Русия навлиза в дълбока рецесия

Кристиалина Георгиева: Русия навлиза в дълбока рецесия

Международният валутен фонд се присъедини към нарастващия брой организация, които предупреждават, че Русия може да не успее да покрие дълга си  в долари и друга валута, тъй като нацията претърпява дълбока рецесия, причинена от санкциите в отговор на инвазията й в Украйна, предаде Блумбърг.

Руският фалит вече не се счита за „невероятно събитие“, коментира управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева пред репортери.

„Въпросът не е в това, че Русия няма пари, а това, че не може да ги използва“, каза тя, като добави, че безпрецедентните санкции срещу страната ще направят много трудно превръщането на руските резервни активи в МВФ, известни като специални права на тираж, във валута.

Тази седмица рейтинговата агенция Fitch заяви, че неизпълнението на облигациите от страна на Русия е „неизбежно“ в резултат на мерките, въведени от началото на войната.

Инвеститорите и търговците се опитват да разберат дали суаповете за кредитно неизпълнение могат да бъдат уредени, ако Русия изплати външния си дълг в рубли, след като през уикенда президентът Владимир Путин подписа указ, позволяващ на правителството и руските компании да направят точно това.

Русия разполага с купони на стойност 117 милиона долара по доларови облигации с падеж на 16 март, които могат да предизвикат суапове, ако бъдат платени в местна валута.

Макар че е твърде рано да се оценяват щетите от войната и разходите за възстановяването на Украйна, вече е ясно, че те ще бъдат огромни, коментира Георгиева.

По-рано главният икономически съветник на президента Владимир Зеленски Олег Устенко заяви, че руската инвазия е довела до загуба или унищожение на украински активи и инфраструктура на стойност около 100 млрд. долара.

В сряда МВФ обяви спешно финансиране за Украйна в размер на 1,4 млрд. долара, което по думите на Георгиева ще бъде използвано за заплати, пенсии и финансиране на основни услуги.

Георгиева също така посочи, че Русия навлиза в  „дълбока рецесия“, като сривът на рублата води до повишаване на инфлацията и сериозно накърнява покупателната способност на руското население.

Георгиева каза, че макар членовете на МВФ да са силно загрижени за войната, в борда не е имало дискусия за спиране на членството на Русия. Страната ще трябва да бъде изключена въз основа на нарушение на нейните икономически задължения по споразумението на МВФ, като до този момент Москва изпълнява задълженията си.

МВФ няма никакви кредитни програми с Русия, офисът на фонда в Москва не функционира, а институцията няма представител в руската столица, каза Георгиева.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ