Лихвите по кредитите тръгват нагоре

Лихвите по кредитите тръгват нагоре

Лихвите по кредитите тръгват нагоре

Лихвите по кредити тръгват плавно нагоре в края на следващата година. Макар банкери и консултанти да не очакват драстични промени, те съветват да сме внимателни колко точно можем да плащаме за вноска.

Прогнозата е за корекции от 0,25%, но 2-3 пъти годишно – зависи от решенията на Европейската централна банка.

В бизнеса с недвижимости също очакват имотите, макар и по-бавно, да продължават да поскъпват и догодина.

За да не се окаже в последствие вноската по жилищен кредит непосилна, експертите съветват да изчислим с колкото ще се увеличи тя, ако лихвите се вдигнат с 1% - при вноска от 550 лева сега, това означава 60 лева повече, а ако вноската е 900 - тя ще стане 1000.

„2018 г. едва ли ще има някакви драстични разлики в нивата, ако ще има увеличение, то ще е вероятно в края и няма да се отрази толкова драстично на пазара”, смята управителят на агенция за недвижими имоти Добромир Ганев. Банкерите също очакват лихвите през 2018 г. да се задържат около настоящите нива. Но още в края на годината ще тръгнат нагоре.

Петър Андронов от Асоциацията на банките посочва, че корекциите от по 0,25% на няколко пъти в годината следват темпа, с който се върви в САЩ, предаде бтв.

И банкери, и консултанти, на този етап не виждат риск от балон на имотния и пазар и повторение не кризата след 2008 г., но съветват да не се изхвърляме с непосилни вноски.

„За доход до 1500 лева не е добре да отделяме повече от 30% за месечни разходи по всичките ни кредити. За доходи от 2000 - 3000 можем да си позволим и до 40% от доходите да се отделят за кредит”, смята кредитният консултант Тихомир Тошев.

Особено внимателни трябва да са хората, които живеят под наем и купуват жилище на "зелено". Тогава често се налага в рамките на половин - една година да се плащат и двете – и заема, и наема.

У нас, както и в Европейския съюз, нивата на лошите кредити намаляват. В момента те са около 10%.


 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ