Майкъл Блумбърг ще плати сметката на САЩ по сделката за климата

Майкъл Блумбърг ще плати сметката на САЩ по сделката за климата

Майкъл Блумбърг ще плати сметката на САЩ по сделката за климата

Милиардерът Майкъл Блумбърг обяви, че ще плати сметката на САЩ по Парижкото споразумение за климата, съобщи „Индипендънт“.

Бившият кмет на Ню Йорк заяви, че дава 4,5 милиона долара от личните си пари, колкото е финансовият ангажимент на страната. Президентът Доналд Тръмп обаче оттегли миналата година САЩ от споразумението с аргумента „това е ужасна сделка“, неизгодна за американската икономика. САЩ са единствената страна, напусканал Парижкото споразумение за климата от 2015 г.

Блумбърг обясни, че Америка е поела задължения за борба с промените в климата и ако федералното правителство не иска да ги спазва, той, като американец, ще се заеме лично.

Магнатът беше сред кандидатите за президент на Републиканската партия през 2016 г., но се оттегли.

Парижкото споразумение предвижда намаляване на емисиите парникови газове, като богатите страни трябва да финансират по-бедните, за да приложат мерките за ограничаване на глобалните климатични промени. Договорът предвижда ограничения за индустриите-замърсители, включително преработката на твърди горива, която пък е значителен бизнес в няколко щата с привърженици на Тръмп.

Много от институциите и големите компании в САЩ се обявиха против решението на Тръмп да оттегли страната от договора и обявиха, че ще го спазват доброволно.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ