Мъск сваля Tesla от борсата

Мъск сваля Tesla от борсата

Ръководителят на Tesla Илон Мъск е наел експерти от американската банка Morgan Stanley да го консултират по въпроса за изкупуването на акции на компанията и делистването й от борсата, информира Блумбърг.

Консултантите на Morgan Stanley ще помагат не на Tesla, а лично на Мъск, уточнява медията, позовавайки се на източник.

Банката вчера спря да оценява котировките на производителя на електромобили без обяснение.

47-годишният Мъск шокира финансовия свят на 7 август с туит, че възнамерява да изкупи акциите на компанията за 420 долара на акция и да я делиства от борсата, като финансирането за операцията е осигурено. По-късно той уточни в блог, че няма приключена сделка за финансиране на изкупуването. Туитът обаче привлече вниманието на Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) на САЩ, която изпрати призовка до компанията с искане за разяснения.

Мъск съобщи миналия понеделник, че ще бъде консултиран от банка Goldman Sachs и компания Silver Lake.

Добавяйки Morgan Stanley към Goldman Sachs, шефът на Tesla привлича двамата водещи консултанти по корпоративни сливания в САЩ тази година, отбелязва Блумбърг. И двете банки имат отдавнашни връзки с Мъск, като Morgan Stanley е сред 20-те най-големи акционери на Tesla с дял от 0,6 на сто.

Към февруари 2017 г. Мъск освен това дължеше на финансовата институция 344,4 млн. долара по лични кредити, гарантирани с негови акции.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ