МВФ прогнозира тежък срив на украинската икономика при продължителен конфликт

МВФ прогнозира тежък срив на украинската икономика при продължителен конфликт

Опустошената от войната икономика на Украйна може да се свие с до 35% тази година, ако инвазията на Русия се превърне в продължителен конфликт, предупреди Международният валутен фонд, цитиран от британският „Гардиън“.

В първоначалната си оценка МВФ посочва, че загубата на човешки животи, щетите върху критична инфраструктура, прекъсването на търговията и бежанската вълна ще доведат до спадна брутния вътрешен продукт на Украйна с поне 10% през тази година.

От организацията обаче подчертаха, че загубите, наблюдавани в други страни, засегнати от войни през последните години, като например Ирак и Сирия, предполагат, че икономическия срив може да бъде много по-голям.

От МВФ също така заявиха, че войната, която вече доведе до рязко покачване на цените на енергията, ще нанесе „опустошителни“ щети на световната икономика.

Миналата седмица МВФ одобри пакет от спешна финансова подкрепа за Украйна в размер на 1,4 милиарда долара.

„Макар че геополитическото напрежение с Русия вече ограничи достъпа на Украйна до пазарите, ескалацията с инвазията и военните действия, започнали на 24 февруари, драстично промениха перспективите пред Украйна“, се посочва в доклад на МВФ.

„Очакват се дълбока рецесия и големи разходи за реконструкция на фона на хуманитарна криза. С продължаващата война ситуацията остава изключително променлива и всяка прогноза на този етап е обект на огромна несигурност“, добавят от организацията.

В доклада се отбелязва, че Украйна е изправена пред „мащабен” хуманитарен шок, с индикации за бързо нарастващи загуби на човешки животи и значително разрушение на инфраструктурата в цялата страна.

МВФ призна, че има „огромна несигурност“ относно икономическите последици от войната, но заяви, че вместо да прогнозира 3,5% растеж тази година, сега очаква дълбока рецесия. Прогнозата за спад от 10% на БВП се основава на сценарии с бързото прекратяване на битките и сериозна финансовата помощ от различни организации.

„Интензивността на продължаващия конфликт обаче причинява широкомащабно разрушаване на производствения капацитет на Украйна и бързо влошава перспективите. Нарастващата загубата на физически капитал и масовата миграция биха довели до значително по-изразено свиване на производството, срив на търговските потоци, допълнително намален капацитет за събиране на данъци и по-голямо влошаване на фискалните и външни позиции“, посочват от МВФ“

„Данните за свиването на реалния БВП по време на война (Ирак, Ливан, Сирия, Йемен) предполагат, че годишното свиване на производството в крайна сметка може да бъде много по-високо, в диапазона от 25-35%“, добавят от организацията.

Предишният конфликт между Украйна и Русия, при който Москва анексира Крим, доведе до свиване на украинската икономика с 6,6% през 2014 г. и с още 10% през 2015 г.

МВФ прогнозира, че Русия също ще претърпи дълбока рецесия, като организацията ще представи прогнозата си за спада на руския БВП в общата прогноза за световната икономика, която ще излезе следващия месец.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ