Паундът губи позиции след силни данни за заетостта във Великобритания

Паундът губи позиции след силни данни за заетостта във Великобритания

Паундът губи позиции след силни данни за заетостта във Великобритания

Броят на заетите лица във Великобритания е нараснал с 37 хил. души през последните три месеца до декември 2016 година, отбелязвайки рекордно ниско ниво на безработица на острова за последните 11 години, пише DailyFX.

„В съответствие с увеличението на заетостта, равнището на безработица се задържа на 4,8%, през трите месеца до декември 2016 година, изравнявайки най-ниското постижение от последното тримесечие на 2005 година. Разделени по продължителност, делът краткосрочно безработните лица от  икономически активното население е 2,8%, най-ниската стойност от 1992 година насам, докато броят на продължително безработните лица наближава средните нива, наблюдавани преди кризата.“ , твърдят от Службата за национална статистика на Великобритания.

Добрите резултати на пазара на труда изглеждат обнадеждаващи както за британското правителство, така и за Английската централна банка  и нейният управител Марк Карни, но по-слабият от очакваното ръст при заплатите е причина за притеснение, особено във времена на нарастваща инфлация.

Средните седмични доходи през последните три месеца на 2016 година са се увеличили 2.6% спрямо същия период на миналата година, изоставайки от прогнозирания ръст от 2,8%. Същевременно, изключвайки бонусите, доходите са нараснали с 2,6% за същия период, при очаквано увеличение от 2,7%.

Стабилността на пазара на труда в Обединеното кралство е  поредното потвърждение, че опасенията около британската икономика след Брекзит са били преувеличени. И все пак, правителството трябва да бъде готово за евентуален недостиг на работна ръка, които може да се очаква след задействането на член 50 от Лисабонския договор и подновеният контрол на имиграцията от ЕС.

Комбинацията между по-слабата валута и липсата на нискоквалифицирани работници в страната, може да доведе до рязко покачване на заплатите, което да внесе допълнителен натиск върху растящата инфлация във Великобритания.

Паундът загуби позиции срещу долара и еврото за пореден път, но за момента валутните двойки се придържат към нормалните търговски рамки от последните месеци. Двойката EUR/GBP отбеляза кратък спад на азиатските борси до 0,8460 и най- вероятно ще се насочи към декемврийското дъно в зоната на 0,8300.    

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ