Пенсионна криза застрашава глобалната икономика

Пенсионна криза застрашава глобалната икономика

Пенсионна криза застрашава глобалната икономика

Големите, водещи икономики като САЩ, Китай и др. ще бъдат изправени пред огромна финансова криза и недостиг в размер на 15,8 трлн. долара през 2050 г., при осигуряването на финансова подкрепа за застаряващото си население, съобщава Bloomberg, цитирана от investor.bg.

Прогнозата е направена в доклад на международната консултативна група Group of 30 (G-30), оглавявана към момента от председателя на британската Служба за финансови услуги Адаир Търнър.

„Ако обществените политики и индивидуалното поведение не се променят, пенсионните системи на много страни ще бъдат изправени пред тежка криза, заплашваща публичните разходи и създавайки риск за доходите на пенсионерите“, предупреждава Търнър.

В доклада, който обхваща 21 държави, представляващи 90% от световния БВП, сред които Япония, Германия, Индия и Мексико, се посочва, че настъпващата криза не се отнася само до пенсиите. Финансовата сигурност през целия живот зависи също така и от наличието на обществено здравеопазване, жилищните и транспортни услуги, както и от неформалната подкрепа на общността и семейството.

Прогнозираният дефицит от 15,8 трлн. долара е коригиран спрямо инфлацията, така че реалната номинална сума в долари през 2050 г. ще бъде значително по-голяма, еквивалентна на 23% от глобалния брутен вътрешен продукт (БВП) през тази година, сочи докладът.

G-30, която включва управителя на Английската централна банка (АЦБ) Марк Карни и бившите американски финансови министри Тимъти Гайтнър и Лорънс Съмърс, хвърля вината върху остарелите пенсионни системи и огромния финансов дефицит, който през 2018 г. достигна 1,2 трлн. долара. По-малката прогнозирана възвръщаемост на спестяванията в епохата на ниски лихви влошават проблема.

G-30 се застъпва за микс от политики за справяне с проблема:

- увеличаване на официалната пенсионна възраст с поне четири-шест години до 2050 г., като същевременно се дава възможност на хората да работят по-дълго. Една четвърт от финансовия дефицит може да бъде преодоляна, ако пенсионерите работят средно 20% от времето на работниците със стандартна възраст;

- насърчаване на по-големи спестявания на хората и увеличаване на данъците в подкрепа на обществените пенсии. Такива стъпки могат да включват задължителни програми за спестявания.

- приемане, че очакваните доходи при пенсиониране може да се наложи да бъдат по-ниски. За пенсионери със среден и висок доход това може да означава да живеят с 60% от средните доходи преди пенсиониране, а не със 75%.

Работната група, изготвила доклада, също призовава за предприемане на действия за намаляване на административните и управленските разходи, понесени от хората, спестяващи за пенсия. Това може да включва създаване на национални комунални услуги за предоставяне на масово обработване и закупуване на услуги за управление на активи.

Реформите за минимизиране на разходите за управление на инвестициите трябва да са приоритет, според доклада.

Документът признава, че справянето с настъпващата криза ще бъде трудно, тъй като ще се наложи вземането на политически непопулярни решения.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ