Повече от 7 трлн. долара са изтрити от фондовите борси в САЩ от началото на годината

Повече от 7 трлн. долара са изтрити от фондовите борси в САЩ от началото на годината

Уолстрийт отново е в трудна ситуация. Разпродажбите на фондовите борси от началото на 2022 г. са изтрили повече от 7 трлн. долара пазарна стойност от акциите на сините чипове в S&P 500, предава Си Ен Ен.

От края на декември насам широкообхватният индекс се е понижил с 18% и е на ръба на т.нар мечи пазар (20 или повече процента спад от последния връх). Dow пък се е понижил с 13% през 2022 г.

Най-големи щети обаче са понасят технологичните акции. Nasdaq успя да регистрира лек ръст при борсовата търговия в четвъртък, но е надолу с 27% през тази година – дълбоко в меча територия. Близо 3 трлн. долара от изтритата пазарна капитализация на Ѕ&Р 500 е от технологичния сектор.

Акциите на технологичните лидери като Аррlе, Місrоѕоft, Аmаzоn, Gооglе Аlрhаbеt, Меtа и Теѕlа нa Илoн Mъcĸ ca дълбoĸo в чepвeнaтa територия. Книжата на Netflix, които са най-лошо представящите се в Ѕ&Р 500 тази година, са надолу с повече от 70%.

Резкият спад предизвика опасения сред експертите в САЩ, че икономиката на страната губи инерция след силното възстановяване от кратката рецесия, предизвикана от пандемията от COVID-19.

Според данни на изследователската фирма Bespoke Investment Group, Nasdaq се е понижил с повече от 20% в рамките на последните 30 търговски сесии. Подобен спад е имало само в 11 други случаи, като 9 от тях са били „свързани с рецесии“, посочват от Bespoke.

Все пак има надежди, че скоро може да се види дъното на пазара. Те чакат т.нар ĸaпитyлaция - мoмeнтът, когато всички нагласите на всички изглежда са достигнали най-ниското си ниво и инвеститорите отново започват да купуват.

Пазарът може вече да е близо до тези ниво. Индексът CNN Business Fear & Greed Index, който измерва седем индикатора за пазарни настроения, вече е на територията на Extreme Fear (екстремен страх). Индексът измерва пазарните нагласи на база на скала от 0-100, като по-ниските нива са свързани с паника на пазара. В момента индексът е на ниво 6.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ