Правителството заделя близо 10 млрд. лв. за пенсии догодина. "Искаме преизчисляване", скандират под прозорците на МС.

Правителството заделя близо 10 млрд. лв. за пенсии догодина. Искаме преизчисляване, скандират под прозорците на МС.

Правителството заделя близо 10 млрд. лв. за пенсии догодина. "Искаме преизчисляване", скандират под прозорците на МС.

Близо 10 милиарда лева или с 500 милиона повече от тази година са предвидените средства за пенсии в проектобюджета за 2019. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Бисер Петков пред журналисти в Министерски съвет днес. В това време отвън течеше протест с участници от 40 пенсионерски организации в цялата страна. Основното им искане всички пенсии да бъдат преизчислени от 1 януари догодина според средния осигурителен доход за 2017 година и с отчитане на средногодишната инфлация за 2016 и 2017 година. Такова преизчисляване не е правено вече 10 години и е една от причините разликата между стари и нови пенсии да става все по-голяма, обясняват от Национална инициатива "Социална солидарност".

За преизчисляване на всички пенсии са необходими милиард и седемстотин милиона лева, казват още протестиращите. Според тях има достатъчно резерв в социалните фондове това да стане, стига да се решат проблемите със злоупотребите в ТЕЛК комисиите и със социалните пенсии. Но, очевидно това, което няма е политическа воля, коментират още те

Възрастните хора искат още максималният осигурителен доход да стане поне 10-12 минимални работни заплати, което според тях ще доведе до повишаване както на минималните, така и на максималните пенсии. Според пенсионерите така минималната пенсия може да стигне до 338 лева, като това е 80 процента от номиналната минимална работна заплата.

В проекта на бюджета има предложение, което до голяма степен развързва проблема с тавана на пенсиите. Предвидено е увеличаване на тавана от 1 юли, на 1200 лева, отбеляза от своя страна социалният министър Бисер Петков.

Както вече стана ясно от новия таван на пенсиите ще се възползват около 40 000 пенсионери. 

От БСП, разбира се, не закъсняха да се "включат" в пенсионерското недоволство като обещаха, че ще внесат като предложения при гледането на проектобюджета в парламента, исканията на протестиращите възрастни хора за вдигане на тавана на пенсиите и за преизчисление.

Партията можело да поеме ангажимент по най-малко три от исканията на възрастните хора. Едното е удвояването на максималния осигурителен доход, което автоматично води до удвояване на максималната пенсия, заяви заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" и председател на парламентарната комисия за жалбите на гражданите Антон Кутев на брифинг в парламента. 
Удвояването означава 5200 лева максимален осигурителен доход, уточни Кутев. Той обясни, че според сегашния закон максималната пенсия е 40 процента от максималния осигурителен доход, което означава 2080 лева максимална пенсия. 
Ако предложението за удвояване на максималния осигурителен доход бъде прието, според данните на министерството на труда, ще останат не повече от 500 души в България, които няма да си получават максималната пенсия, тоест 60 хиляди души ще стигнат до нивото си на максимална пенсия, изчисли Кутев. 
   Второто искане, по което БСП можели да поемат ангажимент, е за преизчисляване на всички пенсии на база 2016 г. Обаче, "сега ще помислим дали не може да стане на база 2017 г.",каза още Кутев. А третото искане е свързано с внасянето отново в парламента на законопроекта за възрастните хора.  

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ