Председателят на Фед в Сейнт Луис очаква вдигане на лихвите още през 2022 г.

Председателят на Фед в Сейнт Луис очаква вдигане на лихвите още през 2022 г.

По-бързото от очакваното повишение на инфлацията може да накара Федералния резерв да повиши лихвите в края на 2022 г. Това заяви пред Си Ен Би Си Джеймс Булард, президент на клона на Федералния резерв в Сейнт Луис.

Неговата прогноза предвижда по-ранно увеличение на лихвите дори от тази на Федералния комитет за отворения пазар (FOMC). От срещата на централната банка на САЩ в сряда стана ясно, че 13 от 18 членове на FOMC са гласували за поне едно увеличение на лихвените проценти до края на 2023 г., след като на заседанието през март за същото гласуваха само седем.

„очакваме добра година, добро повторно отваряне на икономиката. Инфлацията обаче е по-голяма от тази, която очаквахме. Смятам ,че е нормално тонът на Фед да бъде малко по агресивен, за да бъде ограничен инфлационния натиск“. Коментира той.

От централната банка повишиха и прогнозата си за инфлацията, като сега очакват тя да нарасне до 3,4% през 2021 г., след като през март прогнозата бе за 2,4%. В същото време Федералният комитет за отвореният пазар повиши и прогнозата си за икономическия растеж. Сега FOMC очаква брутният вътрешен продукт на САЩ да нарасне със 7% през тази година, докато предходната прогноза бе за ръст от 6,5%. Булард е член на FOMC не гласува по решенията й тази година.

„Като цяло новините са много добри“, каза Булард по отношение на траекторията на икономическото възстановяване. „Няма как да не сте доволни от икономика, която расте толкова бързо, колкото тази, или пък от пазар на труда, който се подобрява с такова темпо“, добави той.

 Президентът на клона на Федералния резерв в Сейнт Луис предупреждава, че силният растеж носи със себе си по-бърза от очакваното инфлация. По тази причина той смята, че е добре лихвите да бъдат повишени още следващата година.

Според него инфлацията през тази година ще бъде 3%, а през следващата -2,5%.

„Ако мислите, че ще се случи точно това, то докато стигнете до края на 2022 г. ще са минали две години с инфлация от 2,5% - 3%“, добави той.

След заседанието на Фед стана ясно, че централната банка ще продължи месечното изкупуване на облигации на стойност 120 млрд. долара по програмата за количествени облекчения. По думите на Булард ще бъдат нужни няколко месеца преди Фед да реши как да започне да забавя темпото на покупки.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ