Шефът на Бундесбанк изрази притеснения за по-трайна висока инфлация

Шефът на Бундесбанк изрази притеснения за по-трайна висока инфлация

Инфлацията в еврозоната може да не отговори на очакванията на ЕЦБ и да се задържи над 2% за по-дълго време. Това заяви президентът в оставка на Бундесбанк  и член на Управителния съвет на Европейската централна банка  Йенс Вайдман, цитиран от Ройтерс.

Според него по тази причина ЕЦБ не трябва да се ангажира с поддържане на благоприятната си политика твърде дълго.

Неговият коментар идва след изказване на председателя на ЕЦБ Кристин Лагард, която призова за продължителна подкрепа за икономиката на еврозоната и за избягване на преждевременно затягане на паричната политика. Позицията на Вайдман е противоположна.

„По високите инфлационни очаквания и по-големият ръст на заплатите биха могли да засилят ценовият натиск в средносрочен план. Може да се окаже, че темповете на инфлация няма да се понижат под нашата цел в средносрочен план, както се прогнозираше по-рано“, каза той.

Вайдман, който ще се оттегли от ръководния пост на централната банка на Германия в края на годината, следвайки десетилетие на до голяма степен безуспешно противопоставяне на политиката на ЕЦБ за лесни пари, заяви, че Европейската централна банка трябва да даде сигнал, че е готова да затегне политиката си, ако се появи такава нужда.

 „Предвид значителната несигурност относно перспективите за инфлация, паричната политика не трябва да се ангажира твърде дълго с настоящата си експанзионистична позиция“, каза той.

По-рано Кристин Лагард заяви, че е „е малко вероятно условията за повишаване на лихвите да бъдат изпълнени през следващата година“, и че ЕЦБ трябва да продължи да бъде въпреки „нежеланата и болезнена“ инфлация, която засяга особено силно по-бедните хора. Тя продължава да е на мнение, че инфлацията е преходна и ще се понижи през идната година.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ