Рей Далио: Кешът не е сигурно убежище

Рей Далио: Кешът не е сигурно убежище

Инвеститорът милиардер Рей Далио от Bridgewater Associates заяви, че парите в брой не са мястото, където инвеститорите да търсят убежище на фона на волатилността на пазарите, предизвикана от новия вариант на короанвируса.

„Кешът не е безопасна инвестиция. Парите в брой не са сигурно убежище, защото те един вид ще бъдат обложени с данъка на инфлацията“, коментира основателят на най-големия жедж фонд в света.

Според него в бурни време сигурността и добре балансираното потртофили са двете най-важни неща.

„Можете да намалите риска, без да намалявате възвръщаемостта си“, добави той.

Вариантът Омикрон, открит първо в Южна Африка, разтърси пазарите в петък, след като СЗО го определи за „ будещ безпокойство“. Тогава индексът на сините чипове Dow Jones се срина с цели 900 пункта, записвайки най-лошото си дневно представяне от октомври 2020 г.

Все още не е ясно дали Омикрон е по-опасен от досегашните варианти на вируса, макар че според южноафриканския лекар, сигнализирал първи за новата мутация, тя се характеризира с по-леки симптоми.

Пандемичното дъно на пазарите, достигнато през март 2020 г., бе коригирано бързо благодарение на мащабните фискални и парични стимули от правителството на САЩ и Федералния резерв. Заливането на пазара с пари обаче създаде пределени икономически и политически проблеми, каза Далио.

„Не можете да повишите стандарта на живот, като увеличите количество на кредитите в системата, защото това са просто повече пари, преследващи същото количество стоки“, каза той. „Това ще засегне финансовите пазари по начините, които видяхме, и ще повлияе на инфлацията. Това няма да повиши жизнения стандарт по съществен начин. След като инфлацията започва да хапе, това ще има политически последици“, добави той.

Централната банка на САЩ продължава да изпитва затруднения с контрола на инфлацията, която се оказа по-агресивна и упорита от очакваното. Според членовете на Фед инфлацията е достигнала етапа, при който те могат да започнат постепенно да намаляват размера на месечните стимули, които предоставят чрез закупуване на облигации.

„Това, което виждаме да се случва, се е случвало много - много пъти в историята. Все едно гледаме стар филм“ каза още Далио.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ