Ръст на заетостта в САЩ преди увеличението на лихвите

Ръст на заетостта в САЩ преди увеличението на лихвите

Ръст на заетостта в САЩ преди увеличението на лихвите

Трудовият пазар в САЩ продължава да показва признаци на стабилен ръст през февруари. Доклад за неселскостопанската заетост в страната (NFP) показва увеличение с 235 000 работни места, при очаквани 200 000, съобщават от DailyFX.

Януарските данни също бяха коригирани от +227 хиляди, до +238 хиляди.

Индексът на ISM в непроизводствения сектор/сектора на услугите за февруари се покачи до 57,7 пункта, от 56,5 по-рано през месеца, докато заетостта в частния сектор според ADP се е увеличила с 298 000 места, най-високият ръст от април 2014 г. насам.

Останалата част от доклада рисува подобряващата се картина за работната сила в САЩ. Коефициентът на икономическа активност на работната сила нараства от 62,9% до 63,0%, докато безработицата в страната се понижава от 4,8% до 4,7%, а нивото на непълна заетост от 9,4% до 9,2%.

Ръстът на заплатите се запазва стабилен при + 2,8% - същата стойност като през декември, когато беше отбелязано рекордно увеличение на заплатите за последните 7 години.

Реално погледнато, икономиката на САЩ не се нуждае от перфектни резултати, за да подържа нивото на безработица до настоящето състояние на „пълна заетост“. По данни на Фед Атланта, американската икономика трябва да добавя по 109 000 работни места на месец в рамките на следващите 12 месеца, за да запази нивото на безработица при стойност от 4,8%.

Докладът не пропуска и увеличения на лихвите от САЩ, като вероятността за ръст през март се оценява на 100%, което означава, че промяната ще бъде обявена по време на срещата на Федералия резерв в сряда. Въпреки това, вероятността за второ увеличение през септември отбеляза лек спад от 78% до 77%, а тази за трето покачване през декември прекрачи ключовата граница от 60%, падайки до 58%.   

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ