Рублата се срина до рекордно ниско ниво

Рублата се срина до рекордно ниско ниво

Рублата се срина до рекордно ниско ниво

Рублата се срина до рекордно ниско ниво, след като новите западни санкции срещу Русия заради инвазията в Украйна влязоха в сила, предаде Ройтерс.

В ранната търговия цената на руската валута спадна до 119 за долар. Спадът дойде въпреки обявените от Руската централна банка мерки за подкрепа на пазара и освобождаването на 733 милиарда рубли (7,31 милиарда долара) от резервите на местните банки.

Санкциите на ЕС срещу руската Централна банка влязоха в сила рано тази сутрин, се посочва в Официалния вестник на ЕС, предаде ДПА.

"Санкциите включват забрана за трансакции с руски финансови институции", посочи председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Всички активи на банката в ЕС също ще бъдат замразени в опит да бъде блокирано финансирането на войната на Русия срещу Украйна, отбелязва ДПА. 

Междувременно, Г-7 (Групата на седемте държави с най-силна икономика в света) обяви, че е готова да наложи нови санкции на Русия, освен вече обявените тази седмица, ако тя не сложи край на войната си срещу Украйна, предаде Франс прес. Г-7 призовава Москва "да сложи незабавно край на нападението си срещу Украйна, мирното население и гражданската инфраструктура на страната и и да изтегли без забавяне войските си".

Организацията няма да признае никаква наложена със сила "промяна в статута на Украйна", или иначе казано, анексиране на територии, се казва в изявлението, публикувано от германското председателство на Г-7 след среща на външните министри на седемте страни, проведена по видеоконферентна връзка. 

Страните от Г-7 са се договорили да продължат доставките на отбранителни оръжия за Украйна, се казва в изявление на британската външна министърка Лиз Тръс, цитирано от ТАСС. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ