Русия обмисля заем в юани

Русия обмисля заем в юани

Русия обмисля заем в юани

Възможно е през 2017 г. Русия да вземе кредит в юани. Осъществяването на тази опция обаче зависи от условията на финансовите пазари. Това е коментирал висш представител на Министерството на финансите на Русия. Според експерта, цитиран от международни медии, ако се окаже, че технологично и от гледна точка на ценовите параметри условията устройват Русия, то заем в юани ще бъде осъществен.

От друга страна, фактът, че от 1 октомври юанът официално беше включен от МВФ в „кошницата“ на резервните валути (щатски долар, евро, китайски юан, японска йена, британски паунд) няма отношение към евентуалното решение.

Присъединяването на юана към „кошницата“ на резервните валути е признание за Китай като водеща икономическа сила в света (сега е втора след САЩ), а също спомага и за популяризирането и по-широкото използване на юана при международните разплащания, смятат анализатори от инвестиционен посредник (ИП) „Капман“ АД.    

От Централната банка на Русия засега не дават еднозначен отговор, дали в следващите месеци ще увеличат дела на резервната си валута в юани. Оттам напомнят, че по принцип не обявяват предварително плановете си относно валутните резерви на страната.  

„Включването на юана в „кошницата“ на резервните валути създава предпоставки държавите да увеличават валутните си резерви в юани “, коментират от ръководството на руската Централна банка. В тази връзка, възможно е и пускането на нови финансови инструменти в юани, което създава „определени възможности“, констатират още от банката.

В същото време, за да нараства значението на юана като една от световните валути, са необходими и мерки от страна на Китай, свързани с развитието на финансовия пазар и евентуално известна либерализация на притока на чуждестранни капитали, коментират от руската банка.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ