Русия отново избегна дефолт

Русия отново избегна дефолт

Плащането на Русия по държавни облигации с падеж през 2029 г. е бил обработено от американската банка JPMorgan Chase & Co., съобщи запознат източник пред Ройтерс. Това е втори случай в последните няколко дни, в който Русия избягва дефолт по външния дълг.

Русият трябваше да плати на кредитори 66 млн. долара по облигациите.

Миналата седмица страната извърши плащане на лихвата по два деноминирани в долари суверенни облигационни заема на стойност 117 млн. долара. Така Русия облекчи съмненията относно нейното желание и способност да покрие задълженията си, след като западните страни й наложиха строги санкции заради нахлуването в Украйна.

В понеделник JP Morgan работи с Министерството на финансите на САЩ по необходимите одобрения, заяви запознат източник. Плащането е преминало към следващия етап, преди парите да достигнат до държателите на облигациите.

Предходната седмица JPMorgan обработи плащането като банка кореспондент и го предаде на Citigroup Inc, която в качеството си на агент по плащанията разпредели средствата на притежателите на облигации.

Русия има 15 международни облигации в обращение с номинална стойност около 40 милиарда долара. Преди кризата в Украйна около 20 милиарда долара бяха държани от инвестиционни фондове и мениджъри на пари извън Русия.

Следващите изпитания пред способността на страната да покрива задълженията си е плащане от 102 млн. долара на 28 март, а на 31 март има плащане от 447 млн. долара, което трябва да бъде извършено в долари. Най-голямото плащане за годината и първото пълно погасяване на „главница“ от 2 млрд. долара се дължи на 4 април.

Дори и Русия да е готова да плати, през следващите седмици и месеци може да има усложнения, особено за облигации, които трябва да се обслужват в долари, след като на 25 май изтече временният лиценз, издаден от Службата за контрол на чуждестранните активи на САЩ. Русия все още ще трябва да направят плащания по външни държавни облигации на стойност почти 2 милиарда долара преди края на годината.

Ако Русия не извърши някои едно от плащанията в рамките на определените гратисни периоди или го направи в рубли, където тази алтернатива не е изрично посочена, това ще бъде дефолт.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ